Ponedeljak 18.04.2016.
01:30
Vestionline

Ove namirnice izbegavajte kada su velike vrućine

Reuters
Izbegavati jela sa jajima kada su visoke temperature

Visoka temperatura je pravi raj za bacile, pa je dovoljno i samo pola sata - sat da se namirnice pokvare. Primera radi, to je vreme koje vam je potrebno da stignete peške od pijace do kuće ili da u vrućem gepeku kolima prevezete potrepštine iz nekog hipermarketa. 

Pritom, niko ne može da vam garantuje da nije napravljen nikakav propust dok su vaše namirnice putovale od poljoprivrednog dobra, preko fabrike u kojoj se vrši obrada namirnica i pakovanje, pa sve do rafova u radnjama. Čak i uz maksimalno poštovanje svih higijenskih propisa, moguće je da se deo sve te hrane zarazi bacilima na putu od hladnjače do vas. 

Ako ipak primetite da mleko, majonez, pavlaka, jogurt, jaja, sladoled ili meso po sebi imaju nekakve mrlje ili se oseća čudan miris - bolje bacite u đubre, nego da zaradite dijareju. Zato, pametnije je da tokom vrelih dana izbegavate konzumaciju svežeg nepasterizovanog mleka, sira, mlečnih proizvoda, svežih jaja i mesa koje nije termički obrađeno. Takođe, trebalo bi izbegavati restorane brze hrane. 

Birajte samo one proizvode koji i inače mogu dugo da traju. Ne samo ove, već i sve druge namirnice i gotova jela, važno je tokom leta čuvati do same upotrebe u frižideru ili zamrzivaču, a obavezno čitajte rokove na ambalaži. Uostalom, znate kako se kaže: bolje je sprečiti, nego lečiti!

2024 © - Vesti online