Subota 16.04.2016.
14:20
Vestionline

"Putinov cilj je da obnovi carsku Rusiju uklanjajući Tursku"

Reuters
Širi se strah od Putina

Ako dozvoli Alah...

- Cilj nove Rusije nije da obnovi SSSR, već carsku Rusiju - smatra turski analitičar Mehmet Sejfetin Erol, prenose ruski mediji.

- Ona ide na Ukrajinu preko Krima, igra sve uočljiviju ulogu u krizama na Balkanu, pokazuje sve veći apetit kada se radi o Moldaviji, preuzima na sebe ulogu pokrovitelja hrišćana, pre svega pravoslavnih, i Slovena - piše turski novinar i dodaje da je njena glavna ideologija danas panslavizam.

Novinar dalje piše da se na putu obnove Ruske imperije pred Rusijom našla Turska, kao nekada Osmanska imperija.

- Upravo time se može objasniti činjenica da je posle Krima i Ukrajine, Rusija odjednom promenila smer prema Turskoj preko Sirije. Rusija, koja smatra da ona dominira u Crnom moru, ponovo je bacila oko na tople vode Sredozemnog mora - piše turski list MilliGazete.

Turski novinar navodi četiri cilja koje Moskva navodno želi da postigne time što će Tursku "da izbaci iz igre". Prvi cilj Rusije je da se spusti na jug i da ojača svoj uticaj na Balkanu, u basenu Crnog mora i na Kavkazu. Drugi cilj je Avganistan i uzimanje Zapadnog Turkmenistana pod kontrolu. Treći cilj je da poljulja uticaj SAD u regionu, a četvrti da oslabi, izoluje i osvoji Turkmenistan, prenose ruski portali.

Jedini način da se Rusija zaustavi u njenom "pohodu" je, smatra turski analitičar, "osnivanje tursko-islamskog saveza u pravom smislu te reči". 

- U vezi sa tim treba spomenuti da su Azerbejdžan tokom nedavnih sukoba u Nagornom Karabahu osim Turske podržali Turkmenistan, Pakistan i Organizacija za islamsku saradnju. Da, tursko-islamska geografija se širi. Ako dozvoli Alah, niko neće moći da stane na put ovom buđenju - zaključuje turski novinar, a prenose ruski portali.

2024 © - Vesti online