Subota 16.04.2016.
15:11
Vestionline

VIDEO: Ruski piloti postavili novi svetski rekord u trajanju leta na MiG-31

en.wikipedia.org
Supersonični lovac-presretač Mig 31

Ruski piloti su izvršili najduži let u 36-godišnjoj istoriji supersoničnih lovaca-presretača MiG-31 koji je trajao 7 sati i četiri minuta. Za to vreme piloti su preleteli skoro 8.000 kilometara od vojnog aerodroma u Krasnojarskom kraju do Astrahanjske oblasti i u vazduhu su izvršili tri punjenja rezervoara za gorivo.

- Avion-tanker Il-78 je prilazio na odstojanje od 10 metara i povezivao se sa lovcem pomoću kupastog senzora - izjavio je posle leta kapetan aviona Vladimir Suržik, prenose ruski mediji.

Rastojanje između Krasnojarskog kraja i Astrahanjske oblasti je oko 4.000 km, ali MiG-31 nisu sve vreme leteli po pravoj liniji.

- Posle prvog punjenja rezervoara u vazduhu iznad Permskog kraja načinili smo mali zavijutak duž Urala prema Čeljabinsku i vratili smo se na drugo punjenje iznad Perma - objasnio je Suržik.

Let je izvršen u okviru vežbi ruske avijacije i protivvazdušne odbrane Centralnog vojnog okruga.

Supersonični lovci MiG-31BM su modernizovana varijanta MiG-31 za jedinice ratnog vazduhoplovstva Rusije. Nove borbene letelice su opremljene najnovijim sistemom upravljanja naoružanjem i radarom. Avion je u stanju da detektuje ciljeve na rastojanju od 320 kilometara i da ih pogađa na rastojanju od 280 kilometara. Broj vazdušnih ciljeva za gađanje je šest, a za praćenje deset.

Modernizacija ovog modela supersoničnih lovaca omogućila je povećanje borbenih mogućnosti letelica za 2,6 puta. Zahvaljujući ovim pokazateljima, najviše vojnopolitičko rukovodstvo Rusije donelo je odluku da do 2020. godine u okviru programa obnove naoružanja modernizuje 60 "konzerviranih" MiG-31 i pretvori ih u verziju MiG-31BM.

2024 © - Vesti online