Subota 16.04.2016.
12:00
Đ. Barović - Vesti - Foto: V.Sekulić

Električna kolica kao dar s neba!

V.Sekulić
Primopredaja kolica: Miroslav Lazović u magacinu "Vesti"

Od ideje do realizacije nije prošlo puno, jer je Udruženje ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Srbije odlučilo da ta kolica budu donirana njihovom članu, 55-godišnjem Željku Subotiću, stanovniku srpske prestonice koji je stradao već na početku ratnih sukoba u nekadašnjoj SFRJ. Od tromblonske mine raznete su mu noge, desna ruka, a od detonacije je doživeo kontuziju mozga koja je kasnije proizvela kao posledicu i epileptične napade.

Međutim, sve do pre nekoliko meseci Subotić se samostalno kretao uz pomoć štaka. Onda je nešto "kvrcnulo" i samo je pitanje kada će završiti potpuno nepokretan. To je i bio razlog zbog čega i lično nije mogao da preuzme u beogradskom Dopisništvu "Vesti" vredan poklon. Ipak, to je u njegovo ime učinio penzionisani general Miroslav Lazović, predsednik RMVI Srbije i nekadašnji komandant 250. raketnog diviziona - jedinice koja je tokom NATO agresije oborila američki "nevidljivi" avion.

O ratnicima ima ko da brine

U Srbiji ima oko 15.000 ratnih i mirnodopskih vojnih invalida, kao i oko 15.000 porodica poginulih boraca koje koriste invalidske penzije. "Država se generalno brine za svoje ratnike invalide, ne možemo da ne kažemo da su invalidi prve, druge, treće i delimično četvrte grupe korektno zbrinuti. Otuda je neka procena da se još samo za 40-ak vojnih invalida iz poslednjih ratova može reći da su socijalno ugroženi. Ogroman problem, zbog velike razlike u invalidninama, predstavljaju nam invalidi koji su na granici četvrte i pete kategorije, pa ćemo pokušati da taj problem sistemski rešimo", kaže general Lazović.

- Zaista se rečima ne može opisati zahvalnost našeg Udruženja ovom donatoru. Reč je o veoma vrednim kolicima koja mi, ali i država teško da bismo mogli da obezbedimo Željku. On se zbog pogoršanog zdravstvenog stanja sve teže kreće na štakama, tako da je samo pitanje dana kada će biti trajno vezan za pomagalo - priča general Lazović, koji je posetio naše Dopisništvo u Beogradu, objašnjavajući da je Subotić jedan od 40-ak ratnih vojnih invalida koji žive na ivici egzistencije, a pritom ih, i pored toga šta su sve preživeli, život i dalje ne miluje.

- Pre nekoliko godina mlađi od dvojice sinova mu je oboleo od raka pluća, pa supruga Dragana Subotić čini sve kako bi olakšala patnju i Željku i sinu.

Ali, nedavno je porodica Subotić ipak ugledala svetlo na kraju tunela. Posle decenija potucanja po iznajmljenim stanovima, zahvaljujući konkursu Sekretarijata za boračka i socijalna pitanja Beograda, dobili su ovih dana i stan od 36 kvadrata. S vrata su skinuli ogromnu muku koja je posebno Željka svakodnevno grizla. Kada je čuo da će dobiti i kolica, nije bilo srećnijeg od njega - priča ovaj general.

Hvala u ime Krune

Prijatelji se poznaju u nevolji, stara je poslovica koja se tek kada je teško može i na delu prepoznati. Tako je i naša priča o donaciji električnih kolica imala još jedan, lep epilog. Na molbu redakcije "Vesti", Udruženje RMVI je doniralo nova invalidska kolica za bolesnu 85-godišnju Krunu Cvetković iz Crne Trave, čija nam se rodbina obratila za pomoć. Apel nismo ni stigli da objavimo, a već je bila uslišena molba jedne porodice u nevolji. "Vesti" se zahvaljuju Udruženju na ovom lepom i humanom gestu.

U trenutku dok smo pisali ovaj tekst, Željku se zdravstveno stanje još jednom pogoršalo, pa je završio u bolnici. Zbog toga nismo mogli da razgovaramo sa njim. Veliku zahvalnost plemenitom gestu našeg zemljaka iz Frankfurta uputila je i njegova supruga: "Moj Željko je 100 odsto invalid, i sve se teže kreće. Hod na štakama je postao agonija. Evo, noćas je ponovo pao, ali mu ponos ne dozvoljava da traži tuđu pomoć. Ja ne mogu da mu pomognem. Sa električnim kolicima rešavamo jedan od ogromnih problema, jer sada će biti lakše ne samo otići do doktora, već i da ga izvedem napolje, u šetnju. Zato mnogo hvala nepoznatom zemljaku Božoviću iz Frankfurta", ističe Dragana Subotić i obećava da ćemo biti prvi gosti, zajedno sa darodavcem, čim se i zvanično usele u novi stan.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online