Subota 16.04.2016.
05:19
D. Lj. Joksić - Vesti

Ivanov strahuje za život

Tanjug
Sve više gneva: Protesti u Skoplju

Stotinak metara dalje u glavnom gradu Makedonije protest su održale i pristalice vladajuće stranke VMRO DPMNE, koje su došle da daju podršku makedonskom predsedniku.

Demonstranti su došli do sedišta VMRO DPMNE i bacali kamenice i baklje. Upotrebljen je i vodeni top. Grupa studenata okupirala je ranije Pravni fakultet u Skoplju, tražeći da Ivanov podnese ostavku. Podsetimo, Ivanov je pomilovao bez sprovođenja postupka, između ostalog, bivšeg premijera i lidera najuticajnije vladajuće partije VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog, bivšeg šefa tajne službe Sašu Mijalkova i ministarku policije Gordanu Jankulovsku.

Raspisani vanredni izbori

Predsednik makedonskog parlamenta Trajko Veljanovski u petak je raspisao vanredne parlamentarne izbore u Makedoniji za 5. jun, iako se tome protivi najveća opoziciona stranka Socijaldemokratski savez Makedonije. U komentarisanje krize uključila se i Rusija, koja je za eskalaciju nasilja optužila opoziciju uz podršku "stranog faktora". Prema ruskom viđenju situacije, cilj protesta je sprečavanje da održe parlamentarni izbori.

Inače, u intervju koji je dao glavnim urednicima nekoliko mahom provladinih televizija, predsednik Đorđe Ivanov je rekao da se sprema atentat na dvojicu stranačkih lidera. Kazao je da je od domaćih i stranih tajnih službi dobio informaciju da se sprema fizička likvidacija dvojice političkih lidera, a takve informacije je dobijao i od samih lidera kojima preti opasnost, ali njihova imena nije želeo da kaže. On je naglasio da takve pretnje postoje i prema njemu.

- Evo, postoje najave da će i mene likvidirati, ali šta ako ubijete predsednika, šta ćete dobiti - upitao je Ivanov.

Na pitanje kako je dobio informacije o 56 ljudi koje je pomilovao, on je rekao da Kabinet predsednika države ima načina kako da dođe do svih informacija.

Komentarišući rad Specijalnog javnog tužilaštva i prisustvo stranih ambasadora na pres konferenciji u SJT, Ivanov je rekao: "Telefonom im se diktira šta da rade", dodajući da su svojim prisustvom tamo ambasadori prekoračili ovlašćenja Bečke konvencije o diplomatiji.

Inače, specijalna tužiteljka Lenče Ristovska je rekla da Specijalno javno tužilaštvo nije dalo podatke predsedniku Ivanovu o osobama protiv kojih se vodi postupak.

- Nijedno lice ne može da se abolira ako je kriminalom ostvarilo imovinsku korist. Jedno je to što su mnogi abolirani od krivične odgovornosti, a šta sa tim što su ukrali od države? Zato ćemo predložiti mere protiv imovine osumnjičenih - rekla je specijalna tužiteljka Lenče Ristovska.
Šefica Specijalnog javnog tužilaštva Katica Janeva poručila je predsedniku Đorđu Ivanovu da će imati još puno posla jer će se otvarati nove istrage.

2024 © - Vesti online