Petak 15.04.2016.
08:56
Vestionline

Rusija: Turci, zatvorite granicu za teroriste!

Reuters
Rusija traži i međunarodne posmatrače na tursko-sirijskoj granici

Čurkin je, govoreći na zasedanju Saveta bezbednosti, takođe predložio i da se razmotri mogućnost uvođenja "potpunog trgovinsko-ekonomskog embarga" prema Islamskoj državi.

Najveći obim krijumčarenja naftnih derivata, artefakata i druge vrste robe sa teritorije koju kontroliše Islamska država i dalje se "realizuje preko Turske uz njeno dopuštenje ili neaktivnost - naveo je on.

Preko granice Turske sa Irakom, a posebno sa Sirijom, prolaze osnovne tranzitne maršrute stranih terorista, ali i snabdevanje oružja čiji značajni deo dobijaju teroristi, naveo je Čurkin.

U vezi sa tim smatramo da je aktuelno pitanje o pokrivanju tursko-sirijske granice u antiterorističke svrhe a trebalo bi, takođe, da razmislimo o uvođenju potpunog trgovinsko-ekonomskog embarga prema Islamskoj državi, rekao je Čurkin.

Ako turska strana smatra da "radi sve što je neophodno za sprečavanje snabdevanja terorista", u to bi mogla da nas ubedi dovođenjem nezavisnog posmatrača, kazao je ruski zvaničnik.

- Pozivamo tursku vladu da na dobrovoljnoj osnovi u te svrhe pozove međunarodne posmatrače na svoju granicu sa Sirijom i u luku Džejhan - izjavio je Čurkin.

2024 © - Vesti online