Petak 15.04.2016.
04:15
N. S. Preradović - Vesti

Izvukli iz Srbije 4,4 milijarde dolara

www.mc.rs
Ekonomsko porobljavanje: Trgovinski lanac Idea

Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije, nedavno je za nedeljnik "Vreme" podsetio da je izvoz hrvatske robe u Srbiju "eksplodirao" krajem 2007. kada su Hrvati upali u recesiju. Za poslednjih osam godina oni su na tržištu u Srbiji prodali robu za čak 4, 4 milijarde dolara.

Popović smatra da su velikom minusu u robnoj razmeni sa Hrvatskom doprinela i srpska vlast pristajući na "čudnu odredbu" CEFTA sporazuma po kojoj su hrvatske kompanije imale povlašćen status na srpskom tržištu.

Uzeše i "Karađorđa"

Mnogi srpski brendovi - Smoki, čokolada "Najlepše želje", ulje "Dijamant", keks "Bakina tajna", odavno su u hrvatskom vlasništvu. Ni najstarija srpska voda "Karađorđe" nije više u domaćem vlasništvu.

Agroekonomista Milan Prostran podseća da su firme iz Srbije i u bivšoj Jugoslaviji imale problem da nađu mesto na tržištu Slovenije i Hrvatske.

- Oduvek je postojala neka odbojnost prema našim kompanijama što nije smetalo biznismenima iz Hrvatske da nastave sa agresivnim nastupom na srpskom tržištu investirajući u dobre i zdrave firme - objašnjava Prostran.

Uvaljuju i cement

- Ako već moramo da kupujemo sardine, moramo li od Hrvata kupovati posuđe i cement? Da li smo samo u jednoj godini (2007) za kupovinu poljoprivrednih i prehrambenih pića morali da potrošimo golemih 1,2 milijarde dolara - pita Nenad Popović.

U Srbiji danas posluje pregršt hrvatskih firmi počev od Agrokora, Atlantika, Nekse, Vindije, Podravke, Lure, Kroacija osiguranja, Našice cementa...

- Ivica Todorić i Emil Tedeski, prvi i treći na Forbsovoj listi najbogatijih biznismena u regionu, ponaosob su jači od svih srpskih privrednika zajedno. Kao vlasnik tri velika trgovinska lanca Todorić više kontroliše srpsko tržište nego što je to svojevremeno činila Delta Miroslava Miškovića - navodi Popović. On je uveren da iza jednog broja hrvatskih investicija u Srbiji direktno stoji kapital hrvatske države.

2024 © - Vesti online