Četvrtak 14.04.2016.
18:11
Tanjug, Vestionline

"Nisam ja tražio da me aboliraju, to Zaevu odgovara"

Reuters
Gruevski: Aboliran sam, pa šta?

Gruevski, koji je takođe na spisku aboliranih, na konferenciji za novinare rekao je da, iako se on i njegova stranka ne slažu s odlukama Ivanova, poziva građane na zajedničke akcije u korist budućnosti zemlje i građana.

On je rekao da se niko u VMRO-DPMNE ne oseća krivim i nisu želeli prekid postupka, te da je odluka Ivanova praktično pomogla opozicionoj SDSM Zorana Zaeva. 

Upravo je SDSM Zorana Zaeva nizom audio i video snimaka tokom cele prošle godine obelodanjivala aferu, čime je praktično vlast tadašnjeg premijera Gruevskog optužena da je tokom devet godina vladavine prisluškivala više od 20.000 građana - političara, profesora, akademika, novinara, pa čak i sveštenika. 

Uveren je, kazao je, da će istina izaći na videlo i da će se pravnim radnjama pokazati i dokazati neprofesionalno ponašanje Specijalnog javnog tužilaštva, koje se direktno stavilo na stranu SDSM. 

Dodao je da je uveren da je podnošenje krivičnih prijava protiv zvaničnika njegove stranke deo kampanje SDSM. 

Ivanov je, smatra Gruevski, imao zakonsko pravo da donese takvu odluku, on misli da na nju niko ne može da utiče, osim da je prihvati ili ne prihvati. 

Grueski je optužio SDSM Zaeva za izazivanje anarhije, nereda i haosa u državi. 

- Zoran Zaev ima jedini cilj - da dođe na vlast bez podrške većine građana Makedonije - rekao je Gruevski. 

Odluka Gruevskog da abolira odgovorne za aferu "prisluškivanje" podigla je tenzije u inače veoma rovitoj makedonskoj političkoj situaciji. U protekla dva dana su održavani protesti građana opozicije protiv odluke predsednika. 

Inače, odluku Ivanova osudile su Evropska unija, posebno Nemačka i SAD, a poznavaoci prilika ne isključuju mogućnost da novonastalom situacijom bude dovedeno u pitanje održavanje vanrednih parlamentarnih izbora zakazanih za 5. jun. 

Izbori su zakazani uz posredovanje Brisela i uz uverenje da je to jedini put da Makedonija izađe iz višemesečne političke krize.

2024 © - Vesti online