Četvrtak 14.04.2016.
13:48
Vestionline

Ameri besni zbog "napada" ruskih bombardera: Agresivniji nego ikad!

Reuters
Ruski avioni nadleću američki ratni brod

Incident se dogodio u utorak, a vojska SAD tvrdi da su ruski avioni "simulirali napad" preletevši blizu "US S Donald Kuka".

Zvaničnici Pentagona saopštili su da je rusko nadletanje američkog broda Donald Kuk na Baltiku “akcija bliska agresiji“.

Pentagon je objavio snimke na kojima se vidi kako ruski avion preleće brod američke mornarice, kao i da je američki razarač prisustvovao “agresivnim manervima na oko deset metara udaljenosti“.

Incident se dogodio pre nekoliko dana kada je američki brod isplovio iz poljske luke Gdanija, gde je trebalo da održi vojne vežbe. Američka mornarica je saopštila da je ruski avion Su-24 preleteo “Donalda Kuka“ u ponedeljak kada je pripremana vežba sa poljskim vojnim helikopterom.

Takođe, američki zvaničnici su naveli da su ruski avioni bili "čisti", tj. da nisu imali naoružanje, te da nisu predstavljali opasnost za američke operacije na Baltiku.

Međutim, oni naglašavaju da su ovi incidenti "agresivniji od bilo čega što se dogodilo u skorije vreme", jer je, kako se navodi, Su-24 učestvovao u "simuliranom napadu".

Ruske akcije izazvale su paniku u Vašingtonu, a potparol Bele kuće Džoš Ernest je nazvao ovo "provokacijom".

- Veoma smo zabrinuti zbog nebezbednih i neprofesionalnih ruskih vazdušnih akcija. Ovo bi moglo da dovede do novih tenzija između država i moglo je da se završi nesrećom koja bi dovela i do gubitaka ljudskih života - saopštili su zvaničnici .
Sa druge strane, admiral Džon Ričardson pohvalio je američku mornaricu zbog "hladne glave u stresnoj situaciji". Prema inicijalnim izveštajima, dva incidenta su se dogodila u međunarodnim vodama u utorak noću, a treći incident u nedelju.

2024 © - Vesti online