Sreda 13.04.2016.
22:22
Tanjug, Vestionline

A prvi Hrvat koji će doći u Srbiju posle izbora je...

A. Čukić
Dobrodošao?

On je dodao da Hrvatska sa Srbijom želi kvalitetne odnose, za koje je potrebna zdrava podloga.

Kovač je to rekao odgovarajući na pitanje HDZ-ovog zastupnika u Hrvatskom saboru Josipa Bilavera kako će se Hrvatska pozicionirati u okruženju s obzirom na to da je sa susedima u nedavnoj prošlosti imala mnogo problema i otvorenih pitanja. 

Kovač je, javila je Hina, podsetio da je od početka mandata posetio gotovo sve susedne zemlje i da je, ustvrdio je, uspeo na bolje da promeni atmosferu u tim odnosima. 

- Problemi ostaju, normalno, ne ide to preko noći, ali nema više verbalnih duela i nema vređanja. Niko iz hrvatske vlade ne vređa političare iz susednih država. Znači, bavićemo se stvarnim problemima, a ne ličnim pitanjima - kazao je Kovač. 

Hrvatska sa Srbijom želi "zdrave i kvalitetne odnose, za koje je potrebna zdrava podloga”. 

- Imamo neke zahteve koji su legitimni, mi ih formuliramo kao zemlja članica EU, a to je važno za evropeizaciju Srbije i za normalne odnose između suseda - rekao je Kovač. 

Ponovio je da Hrvatska traži da se u pregovarački okvir za Srbiju ugradi zaštita manjina, odnos s Haškim sudom i stavljanje van snage Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih tela u postupku za ratne zločine. 

- Želimo da se s tim prestane. Ne može biti Srbija policajac za celu bivšu Jugoslaviju, to nije prihvatljivo, to nije u skladu sa dobrosusedskom politikom i to će morati da se promeni - kazao je Kovač.

2024 © - Vesti online