Četvrtak 14.04.2016.
01:16
S. Janković - Vesti

U rezervi "slučaj Ajzenhauer"

Reuters
Nerešeno: Sanders i Klintonova

Prema nacionalnoj anketi, Klintonova i Sanders imaju po 48 odsto podrške među demokratama, dok je među glasačima Republikanske partije za Trampa bilo 41, a za Kruza 35 odsto ispitanika.

Nemački dopisnici iz Vašingtona istovremeno iznose zanimljivo tezu koju je iznedrila tamošnja "politička kuhinja" da bi Donalda Trampa mogao da zameni neko od američkih generala?!

Republikance bi tako neko od vojnih penzionera trebalo, da poput Dvajta Ajzenhauera (u zimu 1952. godine), izvuče iz sadašnje komplikovane situacije i u poslednji čas uđe u trku protiv demokratskog kandidata.

Pretpostavka za ovu rokadu je sve izglednija mogućnost da Tramp ne uspe da izbori dovoljan broj glasova delegata za svoju nominaciju.

Za ovakav scenario se, prema nemačkim izvorima, već spremaju i kandidati koji su svoje uniforme okačili o klin. Već dugo se pominje ime admirala Džejms Matis koga forsira snažna i uticajna grupa republikanaca. Kolumnista David Ignacijus ima pritom svoju listu ovih kandidata koje predvodi Matis.

U obzir dolazi i bivši komandant američkih trupa u Avganistanu Stenli MekKristal, zatim takođe bivši šef generalštaba Majk Malen, ali i negdašnji šef CIA general Dejvid Petreus koji je pao u nemilost zbog afere sa odavanjem poverljivih podataka ljubavnici. Na podužem spisku je i penzioner Majk Rodžers koji je tokom karijere radio za vojsku, ali i kao agent FBI, da bi na kraju bio i član Odbora za obaveštajne službe.

2024 © - Vesti online