Četvrtak 14.04.2016.
05:15
K. Nedeljković - Vesti

Novi lekovi po volji moćnika, a ne struke

pixabay
Mutne radnje sa lekovima u Srbiji

Na tom skupu su svetski i domaći stručnjaci predstavili Sistem za pragmatičnu procenu vrednosti - PVA, čijim bi uvođenjem navodno bio rešen problem dugogodišnje blokade uvođenja novih lekova i terapija za pacijente u Srbiji.

- Prema preporuci iz studije slučaja koji je radio "Ekonomist", Ministarstvo zdravlja Srbije, mimo konsultacije sa nama, donelo je odluku da se uvedu novi lekovi. Obaveštenje Centralne komisije za lekove o načinu uvođenja "skupljih lekova" na pozitivnu listu dobili smo dve nedelje pre poziva na konferenciju. Tako smo mi kao stručna komisija, oni koji "učestvuju u izradi nacionalne zdravstvene politike za oblast farmacije" svedeni na fikus - kaže za "Vesti" Stevanovićeva, ogorčena što Srbija još uvek nema utvrđenu nacionalnu politiku o lekovima.

- Donošenje parcijalnih odluka zamagljuje ukupnu sliku, a mi u suštini ostajemo bez podatka o lekovima. U takvoj situaciji nećemo znati šta ćemo i koliko plaćati iz kase zdravstvenog osiguranja - kaže ona i izražava sumnju da su lekovi na predloženoj listi savremeni i efikasni.

- Oni će više pogodovati moćnom farmaceutskom lobiju nego našem narodu. Stavljanje novih lekova na listu, i to po posebnim ugovorima, može dovesti do brisanja drugih koji su već na listi. Interes svakog proizvođača jeste da lekovi koje on proizvodi budu na listi - istakla je Vukica Stevanović.

2024 © - Vesti online