Četvrtak 14.04.2016.
08:03
R. Tasić - Vesti

Rusi položili život za Srpsku

R. Tasić
Spomenik na Megdanu: U Višegradu su 12. aprila bili i preživeli ruski dobrovoljci

Centralna manifestacija obeležavanja Dana ruskih dobrovoljaca održana je kod spomenika poginulim ruskim borcima na Megdanu u Višegradu čijih je 37 imena uklesano u mermerne ploče na obeležju i ugrađeno u temelje Republike Srpske .

Na ratištima oko Višegrada poginulo je šest ruskih doborovoljaca. Preživeli su se prisetili tih ratnih događaja od pre 23 godine. Jedan od njih je i kozački ataman Zapatin Viktor Vladimirovič koji je sa svojim odredom ratovao na bojištima oko grada na Drini i to u onim trenucima kad ga je trebalo odbraniti od žestokih napada pripadnika tzv. Armije BiH.

Anđeo sa Zaglavka


Po scenariju pisca Ljiljane Bulatović Medić i u režiji Petra Nedeljkovića snimljen je film o žrtvi ruskih dobrovoljaca. Simbol te žrtve je Konstantin Bogoslovski koji je 12. aprila 1992. godine poginuo na brdu Zaglavak kod Višegrada. Film nosi naziv "Anđeo sa gore Zaglavak"

- Uključili smo se u redove Prve podrinske brigade VRS i izvršavali sve zadatke koje nam je dala komanda. U svakom ratu mora biti gubitaka pa i u ovom su ginuli naši drugovi. Poginuo je i moj zamenik potpukovnik Kotov - seća se Zapatin.

Ruski dobrovoljac Vladimir Sidrov priča da su on i njegovi drugovi došli da se bore ne zbog nekog materijalnog ili drugog interesa, već što je u njima kao i Srbima teče slovenska krv i što su povezani istim korenima i pravoslavnom verom.

- Znamo da mi nismo mogli značajno uticati na ishod bitaka, ali ni naša pomoć nije bila zanemarljiva - dodaje Sidrov.

Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković kaže da je ovaj dan vrlo važan za sve građane ovog grada.

- Tu na ovom groblju na Megdanu su kosti šest ruskih junaka a jedan od njih Konstantin Bogoslovski koji je imao samo 18 godina i poginuo je na brdu Zaglavak, u odbrani Višegrada, samo osam dana nakon dolaska na bojište - rekao je Mišković.

Predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva Savo Cvjetinović kaže da su ruski dobrovoljci pomagali braći Srbima u svim dosadašnjim ratovima.

- Dužni smo da se zahvalimo ruskim dobrovoljcima što su u vreme kad smo bili skoro sami i odbačeni u svetu vođeni istinskom ljubavlju došli ovde i pritekli nam u pomoć - naglasio je Cvijetinović.

Predsednik boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić kaže da ovo nije samo dan sećanja i zahvalnosti ruskim dobrovoljcima, saborcima koji su prešli hiljade kilometara da stanu rame uz rame sa našim borcima, već poruka ruskom narodu koji je i danas sa nama.

2024 © - Vesti online