Sreda 13.04.2016.
15:11
Vestionline

Rastu šanse: Jeremić drugi na kladionicama

Tanjug
Kandidat Srbije za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija: Vuk Jeremić

Ispred Jeremića na listi ove kladionice je, sa najviše izgleda da dođe na čelo svetske organizacije, Helen Klark sa Novog Zelanda.

Na listi su, između ostalih, i američki predsednik Barak Obama, pretendent na republikansku nominaciju za predsedničkog kandidata u SAD Donald Tramp, britanski premijer Dejvid Kameron, njegov prethodnik Toni Bler i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Kako je istakao predsednik Generalne skupštine, Danac Mogens Liketoft, Vuk Jeremić će se u četvrtak predstaviti pred UN u 9 sati po američkom vremenu, odnosno u 15 sati po srednjoevropskom vremenu.

Jeremićeva platforma reforme UN ima 80 strana i sastoji se iz pet celina: prva - održivi razvoj, druga - klimatske promene, treća - mirovne opreacije, četvrta - ljudska prava i humanitarna pomoć i peta - reforma Sekretarijata UN.

Premijer uzdržano o odluci Vlade

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nije objasnio šta su bili argumenti na osnovu kojih se Vlada Srbije odlučila da podrži kandidaturu Vuka Jeremića za generalnog sekretara UN.

- Nećete se naljutiti, ne mogu da pružim odgovor. Rezultat ste videli. Odlučivali smo i ovako smo prelomili - rekao je Vučić.

2024 © - Vesti online