Sreda 13.04.2016.
14:26
Vestionline

Danas izbori u Siriji: Da li donose mir ili nove sukobe?

Reuters
Glasao i aktuelni predsednik: Bašar al Asad sa suprugom

Oko 3.500 imena nalazi se na kandidatskim listama za parlament od 260 članova, prenosi AP.

Sirijski predsednik Bašar Asad i njegova supruga glasali su na parlamentarnim izborima na biračkom mestu "Asad" u Damasku, prenela je agencija Sana. Tom prilikom on je rekaoda niko nije uspeo u nameri da uništi sirijski nacionalni idetitet.

- Ovo je peta godina rata u Siriji. Teroristi prolivaju krv nevinih i uništavaju infrastrukturu naše države. Medutim, nisu uspeli da ostvare svoj glavni cilj, da unište nacionalni identitet Sirijaca i strukturu našeg društva što je bila glavna naredba njihovih gazda - rekao je Asad.

- Danas, moja supruga i ja, zajedno sa našim narodom došli smo da iskažemo svoju volju - dodao je on.

U Siriji se održavaju izbori za Narodni savet (parlament), i to će biti drugi izbori od početka oružanog sukoba u ovoj zemlji.

Prema tvrdnjama Damaska, glasanje koje će se održati samo u oblastima pod vladinom kontrolom, u skladu je sa Ustavom i odvojeno je od mirovnih pregovora u Ženevi usmerenih na okončanje rata.

Predstavnici opozicije tvrde da izbori doprinose stvaranju nepovoljne klime za pregovore i predstavljaju pretnju krhkom primirju postignutom pod pokroviteljstvom SAD i Rusije.

I dok Moskva podržava izbore, zapadni lideri i članovi opozicije osudili su izbore i nazvali ih provokacijom koja podriva mirovne pregovore Ženevi.

Predsednik Sirije Bašar el Alsad objavio je da će izbori biti održani samo nekoliko časova nakon što su se Rusija i SAD dogovorile o primirju u zemlji.

A da li će novi izbori doprineti miru, ili biti povod za nove sukobe, ostaje da vidimo.

2024 © - Vesti online