Četvrtak 14.04.2016.
12:30
S. Ban

Najveći svetski prorok

wikimedia.org
Nostradamus

Bio je u stanju da satima, a ponekad i danima stoji uz svoje astrolabe, čarobna ogledala, meša hemikalije i proučava rukopise na starogrčkom, latinskom, hebrejskom, staroegipatskom ili nekom drugom mrtvom jeziku. Važio je za najvećeg stručnjaka u domenu astrologije.

Sa velikom preciznošću je izradio položaje Jupitera, Marsa, Venere i još nekih planeta, čak i njihove suprotne položaje. Bio je u stanju da s neverovatnom preciznošću utvrdi činjenice, vreme i događaje vezane za ljude koji će se tek roditi.

Svoje najpoznatije delo "Centurije" Nostradamus je počeo da piše 1554. godine. To je zbirka proročanstava koja se sastoji od 10 delova. U svakom delu je tačno po stotinu katrena. Prvih sedam delova štampani su u Lionu 1555. godine, dok su preostala tri čekala sve do 1558. godine. Zanimljivo je da je njih štampao u ograničenom tiražu i delio ih samo odabranim ljudima.

Brojni su pojedinci pokušali da dešifruju "Centurije". Neki katreni se ne mogu smestiti u neko poznato doba ljudske istorije, dok neki drugi sadrže veoma precizne i jasne slike određenih događaja zbog čega je Nostradamus proglašen za najvećeg svetskog proroka svih vremena.

Zagonetke

"Centurije" je jedna od najizdavanijih knjiga na svetu. Napisana je kombinovanjem francuskih, provansalskih, grčkih, latinskih i italijanskih reči koje su zapisane u obliku zagonetki, anagrama i epigrama. Za njihovo tumačenje potrebno je imati veliko znanje koje mora uključiti čitav niz različitih oblasti.

2024 © - Vesti online