Sreda 13.04.2016.
04:14
S. Đurić - Vesti

Film o Jasenovcu iduće godine!

Z. K. Munja
Dug žrtvama: Tihomir Stanić

Tražio je pomoć državnih institucija, privatnih firmi, prijatelja, dobijao obećanja, ali dalje od toga nije odmakao. Ipak, u razgovoru za "Vesti" otkriva da će ovaj veliki projekat biti gotov iduće godine.

- Grad Inzbruk mi je pomogao. Do sada sam sve filmove radio kako bih se izveštio da što bolje uradim Jasenovac - kaže Stanić. On dodaje da će film biti njegov lični i moralni dug prema stradalima i preživelim logorašima.

- Imam dug i prema svom bratu Bogdanu koji se vratio iz Engleske da mi pomogne u vezi s filmom, ali se u međuvremenu razboleo i umro. Odrastao sam 12 kilometara od logora Jasenovac, u Kozarskoj Dubici, a celo moje detinjstvo obeleženo je pričama o tom ustaškom logoru. Slušao sam ih od majke, od rođaka, upoznao sam ljude koji su preživeli to užasno mesto - kaže Stanić.

On objašnjava da će u filmu predstaviti sudbinu dve devojčice koje je iz logora spasla Diana Budisavljević.

Dodaje da je na scenariju radio veoma temeljno, na osnovu brojnih istorijskih izvora.

- Imam dokumenta Državnog arhiva Hrvatske, Muzeja genocida u Srbiji i Republici Srpskoj. Konsultovao sam mnoge stručnjake. Moj profesor ruskog jezika iz Kozarske Dubice Simo Brdar bio je kustos u Jasenovcu uoči izbijanja rata devedesetih godina i lično je spasao tu arhivu - otkrio je Stanić i najavio da će bez obzira na sve poteškoće, film o Jasenovcu "biti gotov u leto sledeće godine".

2024 © - Vesti online