Sreda 13.04.2016.
02:15
Z. Mirković - Vesti

Spaseno 1.850 migranata

Reuters
Obala Sicilije: Spas u pravi čas

Sa rute je skrenut i trgovački brod da bi pomogao grupi od 117 migranata, dok je brod mornaričkih snaga EU spasao 738 osoba koje su bile u tri čamca, prenela je agencija AFP.
Prema podacima UNHCR, od početka godine od kraja marta, oko 17.500 ljudi je stiglo u Italiju.

Pravac - Sicilija

S obzirom na ograničenja ulazaka na granicama koja su uvedena duž balkanske rute, Beč očekuje da se broj migranata i izbeglica koji ulaze u Italiju preko mora (na Siciliju), ove godine skoro udvostruči i dostigne 300.000.

Pre dve nedelje, skoro 1.600 migranta je spaseno u istoj oblasti, što je pokrenulo strahovanja da će sve veći broj migranata krenuti tim putem, s obzirom da je more mirnije s dolaskom proleća.

Ove vesti su u Austriji dočekane sa strahovanjima od novog talasa došljaka, pa je Beč odmah najavio da će uvesti oštrije kontrole na prelazu Brener na granici sa Italijom najkasnije od 1. juna. To je deo sve čvršćeg odgovora na migracionu krizu koja je zadesila EU, rekao je juče austrijski ministar odbrane Hans Peter Doskocil. Upitan da li Austrija planira da podigne ogradu na granici, on je rekao da je glavno pitanje "uvesti sistem kontrolisanja granica poput onog u Špilfeldu" na granici sa Slovenijom.

Po njegovim rečima, konkretan datum za uvođenje strožih kontrola na ključnom evropskom severno-južnom prelazu zavisiće od broja migranata i napretka u izgradnji novog centra za pograničnu kontrolu.

2024 © - Vesti online