Subota 29.05.2010.
00:42
Tanjug

Stadioni ostaju u vlasništvu države

Snežana Samardžić - Marković

"Stadioni ostaju u vlasništvu lokalnih samouprava, dakle države, s tim što, po sadašnjim propisima, klubovi i društva nemaju pravo raspolaganja imovinom, već samo pravo upravljanja", rekla je ona u intervjuu "Blicu".


Istakavši da se još traže rešenja za neke ključne dileme i da je rano govoriti o detaljima nacrta zakona o sportu koji se priprema, ministarka je kazala da zakon "utemeljuje tri 'ne'".


"Najpre, to je zabrana promene namene sportskih objekata. Zatim neće biti dopuštena konverzija dugova u vlasnički ulog u klubovima. Najzad, zakon će obavezati buduće vlasnike da ne menjaju delatnost sportskih klubova, što znači da ne mogu da pogase sve sekcije i zadrže samo 'A' tim", rekla je ona.


Na pitanje da li iko u državi ima bilans aktive i pasive svih sportskih društava, Samardžić - Marković je rekla da nema.


"Ministarstvo će napraviti evidenciju imovine klubova a, s druge strane, zakon predviđa obavezu svim klubovima da se registruju u Agenciji za privredne registre", navela je ona.

Ministarka sporta je kazala da je privatizacioni postupak isti za sve klubove i da će o svakom pojedinačnom klubu odluku donositi Vlada Srbije, dodavši da nacrt zakona još nije u potpunosti usaglašen i da će se sve znati kada se o njemu izjasni vlada.


"Mi smo u konstantnom dijalogu sa klubovima i granskim sportskim savezima. Naravno, i sa svim ministarstvima, gde je ostalo jedino da sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom ekonomije razmotrimo pojedinosti. Sa Ministarstvom zdravlja usaglašena je zdravstvena zaštita sportista, recimo ko može da overava sportsku knjižicu, status sportske medicine, Republičkog zavoda za sport i slično", navela je ona.

2024 © - Vesti online