Utorak 12.04.2016.
13:22
Vestionline

Hrvatski desničari besni: Zašto se Kolinda odjednom odrekla ustaštva?

hr.wikipedia.org
Pala u nemiliost hrvatskih desničara: Kolinda Grabar Kitarović

NDH "slomila" Kolindu

Nekada poznati hrvatski glumac, a sada jedan od najvećih ekstremista Božidar Alić napao je na svom Fejsbuku Kitarovićevu i premijera Tihomira Oreškovića.

- Zaboravite na drugi mandat, gospođo predsednice, danas ste počinili političko samoubistvo pljunuvši na hrvatske grobove i malobrojne živuće Hrvate svojim ljigavim, slugeranjskim istupom - komentariše Alić i poručuje:

- Niko više ne veruje ni vama niti mutavcu od premijera. Oboje ste politički mrtvaci.

Njegova reakcija usledila je posle izjave Kolinde Grabar Kitarović da je ustaška NDH "bila najmanje nezavisna i najmanje štitila interese hrvatskog naroda", a da je "ustaški režim bio zločinački režim".

Alić je inače izazvao aferu nedavno kada je na internetu izašao snimak na kome maloletnog sina uči da recituje ustaški pozdrav "Za dom spremni!", zbog čega je prijavljen dečijem pravobraniocu.

Kao da je pala s marsa?

Zastupnik opozicionog HNS-a Goran Beus Rihemberg kritikuje Kitarovićevu i tvrdi da se ona ponaša "kao da je posle dve godine pala s Marsa".

- Predsednica je danas, kao da je tek sinoć stigla iz dvogodišnje misije na Marsu, oštro progovorila o zločinačkom karakteru takozvane NDH i onima koji ga relativizuju, stvarajući duboke ideološke podele u hrvatskome društvu - navodi on i pita:

- Nije li upravo ona, teatralno izbacujući Titovu bistu sa Pantovčaka, dala krila onima koji su taj gest iskoristili da svoj šovinistički bes iskale na hrvatskome antifašizmu?

Rihemberg podseća da upravo Kitarovićeva "nije čula" masovna skandiranja ustaškog pozdrava na fudbalskim utakmicama.

- Zar nije ona ta koja je lani bojkotovala državnu komemoraciju u Jasenovcu, samo da se ne nađe u istom društvu sa levo-liberalnom vladom, antifašističkim organizacijama i predstavnicima stradalničkih zajednica - pita on.

HNS podsjeća da je Kolinda Grabar Kitarović na pozive da osudi ustaški režim odgovarala da "jednako osuđuje sve totalitarizme".

Gde je bila dosad?

Istoričar Tvrtko Jakovina smatra da je Kitarovićeva ovakve izjave trebala da daje mnogo ranije te da bi, umesto sa predstavnicima manjinskih grupa, prvo trebalo da porazgovara i sa ljudima iz vrha hrvatske politike koji rade na relativizaciji ustaštva.

- Bojkot komemoracije je jako loša vest 2016. godine, ali ne zbog toga što su predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj, jevrejske zajednice ili antifašisti učinili nešto što je nelogično ili nemoralno. Upravo suprotno, oni su poslali vrlo važnu poruku većinskom narodu čija bi dužnost trebala biti da čuva one koji su malobrojniji i koji su ugroženiji - navodi Jakovina.

I evropski mediji danima pišu o revitalizaciji ustaštva u Hrvatskoj, apostrofirajući činjenicu da je ministar kulture postao Zlatko Hasanbegović koji je sarađivao u listu "NDH" i pisao pohvalne članke o "Handžar diviziji" u kojoj su se mahom muslimani borili na strani Hitlera.

2024 © - Vesti online