Utorak 12.04.2016.
11:06
Vestionline

"U toku revitalizacija ustaške države u Hrvatskoj"

printscreen
Hrvatska obnavlja ustaški režim

Problemi u ovom delu Balkana krajem 20. veka poklapaju se sa buđenjem nacionalne svesti i pobedom nacionalističkih opcija na političkoj sceni.

- Nasleđe 90-tih se nije razrešilo, a nije došlo ni do svesti o potrebi rešavanja. Atmosfera je danas, uz nešto blažu retoriku ista kao što je bila pre 25 godina - kaže za N1 Markovina, koji je u Beogradu zbog tribine na kojoj će biti predstavljene njegove dve knjige "Povijest poraženih" i "Jugoslavenstvo poslije svega".

Ljudi koji vode ova društva ne žele da iskorače iz tog vremena, smatra Markovina. - To im odgovara. Bilo kakvo suočavanje, ili upoređivanje tadašnjeg vremena sa današnjim bi debelo negativno presudilo na ovo danas, pa bolje da se ta pitanja ne postavljaju", kaže on.

Markovina smatra da je na ovim prostorima problem katarza većinske zajednice.

- U Hrvatskoj imate godinama revitalizaciju ustaške države, koja se nameće kao ravnopravna antifašističkom pokretu. To je grozna atmosfera koja je dovela do bojkota dela društva državne proslave (u Jasenovcu). Ali to je nažalost prisutno na celom prostoru. Po Radovanu Karadžiću je nazvan studentski dom na Palama. Nedostaje katarza, da se društva suoče sa vlastitom odgovornošću - kaže on i dodaje da se sve gleda iz vizure "šta je napravljeno meni, a ne šta sam ja drugima napravio".

Markovina navodi da je u Hrvatskoj na snazi revitalizacija ustaške države.

- Brojne konzervativno desne institucije, od Matice Hrvatske i drugih, uz podršku HDZ i drugih desničarskih partija, sprovode tu revitalizaciju ustaške države. Imate udruženja koja otvoreno negiraju Jasenovac. Aktuelna vlast je itekako cinična prema tome. Ljudima koji su manjina u nacionalnom i ekonomskom smislu, a i većini koja ne deli stavove, odbojno je šta se dešava - kaže Markovina.

Markovina kaže da je postalo opasno za egzistenciju govoriti činjenice o Jasenovcu.

- Film Jakova Sedlara, koji je prepun falsifikata, je imao ozbiljnu premijeru gde su četiri ministra bila na filmu. I taj film koji je potpuni falsifikat je stavljen na istu ravan sa knjigom Slavka Goldštajna, gde se ozbiljno priča o tome šta se dogodilo u Jasenovcu - kaže Markovina. 

2024 © - Vesti online