Utorak 12.04.2016.
09:51
Vestionline

Vučić u Mostaru - grad blokiran, specijalci na ulicama

Tanjug
Vučić i Ivanić konstatovali da je sve u redu

Vučić je u razgovoru sa Ivanićem ocenio da su odnosi u regionu dobri, te da se nada da će biti još bolji, a nije isključio ni mogućnost da se sastane i sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović.

Ivanić je rekao da odnosi BiH i Srbije "nisu u problemu" jer BiH predstavljaju sva tri čllana Predsedništva, dok je Izetbegovićeve izjave prokomentarisao kao "lične stavove" i nepotrebnu retoriku.

U Mostaru se u utorak otvara 19. Međunarodni sajam privrede "Mostar 2016", kojem će, pored drugih državnika iz regiona, prisustvovati i Vučić. Susreti se Grabar Kitarović i Izetbegovićem dešavaju se u trenutku kada su odnosi u regionu zaoštreni hrvatskom blokadom evropskog puta Srbije i otvaranja pregovaračkog poglavlja 23, kao i nedavnom Izetbegovićevom najavom da će "ako bude novih elemenata, a na osnovu presude izrečene Radovanu Karadžiću, BiH pokrenuti reviziju postupka po tužbi protiv Srbije za agresiju i genocid".

Izetbegović nije dočekao Vučića

Tanjug
Vučić i Dragan Čović

Vučić se sastao i sa hrvatskim članom predsedništva Draganom Čovićem. Novinari su primetili je da je u kancelariju BiH u Mostaru, gde su se sastali Vučić i Čović, ušao i Bakir Izetbegović, međutim po zavšetku sastanka je rečeno da je sastanak bio bilateralan i da je Izetbegović u kancelariju došao da zapravo samo dočeka zamenika premijer Turske.

Nakon razgovora sa Čovićem, Vučić će u Vladičanskom dvoru posetiti episkopa zahumsko hercegovačkog Grigorija.

Vučić i vladika Grigorije će posetiti i gradilište pravoslavog sabornog hrama Svete Trojice. Grdnja ovog hrama je od velike važnosti za mostarske Srbe povratnike, koji se još od 1997, kada je povratak počeo, okupljaju oko Crkve.

Pojačane mere bezbednosti

U Mostaru su od ponedeljka na snazi pojačane mere bezbednosti. Na ulicama su raspoređeni pripadnici SIPA naoružani dugim cevima. U grad su osim lidera zemalja regiona i zamenika premijera Turske, zemlje koja je partnera ovogodišnjeg mostarskog Međunarodnog sajma privrede, doputovao i gotovo celi diplomatski kor iz Sarajeva, na čelu sa visokim predstavnikom Valentinom Inckom, američkom ambasadorkom Morin Kormak i ambasadorom OEBS-a Džonatanom Murom.

Procenjuje se da u gradu na Neretvi živi oko 5.000 Srba, koji u Mostar, od rata podeljenom između Bošnjaka, glasača SDA i Hrvata odnosno HDZ-a, nikad nisu imali svog predstavnika u lokalnoj vlasti. Mostar već 4 godine nema legitimne lokalne organe vlasti, jer je Ustavni Sud BiH, oništio Statut grada, smatrajući ga diskriminatornim po birače, a o novom statutu se HDZ i SDA ne mogu dogovoriti. Zbog podeljenosti Mostar zovu i "grad slučaj".

2024 © - Vesti online