Utorak 12.04.2016.
03:47
Đ. Barović - Vesti

Druženje uz zvuke zavičaja

facebook.com
Članovi grupe Slavonija u srcu

Gosti iz svih krajeva Srbije, ali i Hrvatske, Republike Srpske i dijaspore, uživalo je u slavonskoj igri i pesmi, a za kompletan utisak pobrinuli su se članovi Izvorne grupe Slavonija u srcu, koji su sve zvanice dočekali u izvornim nošnjama slavonskih Srba.

- Neke od tih nošnji su stare i više od jednog veka, a Slavonija je uvek bila specifična i po tome što se izvorna nošnja razlikovala od sela do sela. Ideja je da sve te nošnje sakupimo na jednom mestu i onda prikažemo javnosti - kaže Milan Milaković, sekretar Udruženja i šef Izvorne grupe Slavonija u srcu.

Gosti iz dijaspore

Do duboko u noć Beogradom se pronosila slavonska pesma i igra. Među gostima je bilo i nekoliko Slavonaca sa porodicama koji sada žive u dijaspori, poput Predraga Grčića iz Pariza.

Predsednik Skupštine Udruženja dr Savo Lazić dodaje da su osnovni ciljevi ove organizacije zaštita narodnih običaja slavonskih Srba.

- Ideja je da registrujemo u Unesku materijalno nasleđe slavonskih Srba, a tu mislim ne samo na narodne nošnje, već i pesmu, igru i ručne radove. Otuda naše Udruženje okuplja sve Slavonce, njihove potomke i prijatelje koji imaju želju i mogućnost da nam pomognu, a ideja i cilj su nam da prikupimo i što različitiju pisanu građu o Slavoniji i Slavoncima - ističe Lazić.

2024 © - Vesti online