Utorak 12.04.2016.
04:15
B. Božin - Vesti

Merkelova između Turske i demokratije

wikipedia.org
Zavadio države: Jan Bemerman

Ambasador Turske u Berlinu je uručio protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova u kojoj se zahteva od nemačke vlade da odobri istragu zbog uvrede šefa strane države.

Reakcija iz Berlina je za sada još uvek uzdržana. Kako je u početku saopšteno, nemačka vlada želi da "brižljivo ispita" sadržaj protestne note i onda odluči kako da postupi. Već ta formulacija pokazuje koliko je Berlin u delikatnoj situaciji. Banalno govoreći, radi se o tome da li će vlada da zaštiti ili žrtvuje svog satiričara, piše "Bild".

Prošlonedeljni razgovor Angele Merkel sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom nije doneo rezultate. Kancelarka je pomirljivo potencirala da je prilog sa spornom pesmom izbrisan sa interneta, a njen portparol je dao i zvanično saopštenje u kojem oštro kritikuje stihove i dodao da Merkelova ocenjuje tekst kao "tendenciozno uvredljiv".

Ovakve kritike je trebalo da budu signal Turskoj da ne insistira na pokretanju krivičnog postupka, jer po zakonu nemačka vlada mora da odluči u aktuelnom slučaju da li odobrava dalju istragu državnog tužilaštva zbog vređanja stranog šefa države.

U slučaju da dođe do procesa, Bemermanu preti do tri godine zatvora, a u slučaju klevete - i do pet godina!

2024 © - Vesti online