Nedelja 10.04.2016.
19:48
Vestionline

"Vlada da kaže jasno i glasno: NDH je fašistička tvorevina"

pixabay.com
Konačno bar jedan glas razuma iz Hrvatske

- Dan nastanka NDH daje nam povod za razmišljanje gde smo danas. Jesmo li slobodno društvo koje poštuje različitost i drugačije mišljenje? Jesmo li skloniji dijalogu ili isključivosti? Čuvamo li različitosti kao svoje bogatstvo ili poručujemo da idu negde drugde? - upitao je u saopštenju Prgomet, preneli su hrvatski mediji.

On je upitao vlada li atak na slobodu govora i istraživanja ili nas raduje lepeza različitih pogleda i misli?

- Da parafraziram poznatu misao: ako ćutimo dok se loše događa drugima, kada loše dođe do nas ni tada neće biti nikoga da govori - naveo je Prgomet, ističući da smo zato pozvani da kažemo da je NDH bila fašisticka tvorevina, utemeljena na rasnim zakonima, prenosi Index.hr.

Treba se suprotstaviti svakoj vrsti revizije i negiranju žrtve svih onih samo zato što su bili druge vere, nacionalnosti ili su drugačije mislili, smatra Prgomet, koji je februara 2015. napustio HDZ i osnovao stranku Hrid.

- Vlada Hrvatske mora biti jasna u ovim porukama i učiniti sve da zajedno s predstavnicima naroda koji su bili najveće žrtve ustaškog režima odamo počast stradalima - naveo je zamenik predsednika HDZ-a.

On je dodao i da smo dužni da izvučemo poruku i pouku iz tih vremena i svojim politikama ne dozvoliti da se takvo nešto ponovi u društvu.

- Zaoštravanje retorike koju čujemo u poslednje vreme ne sme biti smer kojim će Hrvatska ići. Dijalog mora biti ključni alat iznalaženja rešenja u svakoj situaciji, a istorija nas uči da samo dijalogom možemo ići napred i graditi tolerantnije i prosperitetnije društvo - stoji u saopštenju Prgometa.

2024 © - Vesti online