Ponedeljak 11.04.2016.
04:30
Vestionline

Da li su biljne zamene zdravije od kravljeg mleka?

pixabay.com
Ne treba da se odreknemo korisnih sastojaka iz kravljeg mleka

 
Prema navodima doktora Alana Snedona, sojino mleko sadrži manje kalorija i zasićenih masnoća od kravljeg mleka, a sličnu količinu proteina. Takođe može da smanji rizik od nastanka bolesti vezanih za hormonske poremećaje, poput raka dojke ili prostate i da ublaži simptome menopauze. 

Bademovo mleko, koje je posle sojinog druga najpopularnija zamena za kravlje mleko u svetu, sadrži malo kalorija i nimalo zasićenih masnoća, ali i manje proteina od kravljeg. Isto važi i za mleko od lešnika

Pirinčano mleko ima vrlo malo zasičenih masnoća, ali je siromašno proteinima. Za razliku od mleka dobijenog od orašastih plodova, ova vrsta mleka takođe ni na koji način ne štiti srce. 

Sve zamene za mleko siromašne su kalcijumom, vitaminima grupe B i jodom, osim ako tokom proizvodnje veštačkim nisu obogaćene ovim nutrijentima. I dok organizam lako apsorbuje nutrijente iz kravljeg mleka, to nije slučaj sa alternativama, piše "Independent". 

Konačni zaključak? 

- Nisam siguran zašto su zamene za kravlje mleko danas toliko popularne, ali svakako ne bih želeo da njima u potpunosti zamenim tu namirnicu - rekao je Snedon.

2024 © - Vesti online