Subota 09.04.2016.
06:16
J. Arsenović - Vesti

Vučić i Dačić neće Jeremića

Tanjug
Daleko je Njujork: Vuk Jeremić i Ivica Dačić

Beograd se još nije izjasnio da li podržava Vuka Jeremića, iako bivši šef diplomatije i doskorašnji predsednik Generalne skupštine UN već dve godine intenzivno lobira u zemlji i svetu za svoju kandidaturu.

Sva je prilika da će Vučićeva vlada ignorisati nekadašnjeg funkcionera DS-a, što su prognozirali srpski mediji, pozivajući se neimenovane izvore.

Aktuelni šef diplomatije Ivica Dačić je početkom godine izjavio da će Srbija podržati onog kandidata koji će zastupati "naše interese, pre svega kada je reč o Kosovu". U međuvremenu - muk.

Podrška Lajčaku

Zvanični kandidati iz regije zasad su Vesna Pusić (Hrvatska), Igor Lukšić (Crna Gora), Irina Bokova (Bugarska), Danilo Tirk (Slovenija) i Srđan Kerim (Makedonija). Srbija neće nijednog od ovih kandiata podržati jer dolaze iz zemalja koje su priznale Kosovo. Zato se već mesecima spekulisalo da bi Beograd mogao stati iza Slovaka Miroslava Lajčaka koji važi za jednog od najozbiljnijeg kandidata za naslednika Ban Ki Muna.

Novi gensek trebalo bi da bude iz Istočne Evrope odakle do sada nije bila osoba na čelu UN. Osim ličnih kvaliteta i iskustva u diplomatiji, kandidat treba da dolazi i iz zemlje čija spoljna politika nije sporna ni za jednu od pet stalnih članica Saveta bezbednosti, koje pri izboru imaju pravo veta. Za Jeremića se priča da, iako američki student, uživa podršku Rusije.

Sam Jeremić je sopstvenu promociju započeo 2014. godine u zgradi UN deleći bedževe za svoju kandidaturu. Neki smatraju da je to bilo preuranjeno, a ovih dana, opet iz nezvaničnih izvora, mediji navode da je Beogradu iz američkih i britanskih krugova poručeno da je Jeremić za njih neprihvatljiv.

Šanse za Bugarku

Prema Povelji UN, genaralnog sekretara bira Generalna skupština tajnim glasanjem na predlog Saveta bezbednosti, ali je do sada izbor de fakto bio u rukama SB. Prošle godine uvedene su neke proceduralne izmene, pa se sada insistira da se prilikom izbora obezbedi jednaka i fer distribucija na osnovu rodnog i geografskog balansa. Zato mnogi i vide Bugarku Irinu Bokovu kao prvu ženu na čelu UN.

Ipak, da nije nepoznato ime, govori i njegov dobar rejting u jednoj britanskoj kladionici, gde dobija veće kvote kao mogući budući gensek od nemačke kancelarke Merkel ili bivšeg britanskog premijera Blera, iako oni i nisu kandidati.

Deo javnosti misli da je sramota što Srbija neće imati svog kandidata. Razlog može da leži i u ličnom odnosu Vučića i Dačića prema Jeremiću, koji na njega gledaju i kao na opasnu konkurenciju na unutarpolitičkom planu.

2024 © - Vesti online