Subota 09.04.2016.
07:45
D. Lukić - Vesti

Britanija pred referendum (3): Brisel rasipa novac građana

Reuters
Sporna poljoprivreda: Pariz uzima više od Londona

Najveći deo subvencija iz budžeta Zajednice odlazi na podršku poljoprivredama u zemljama članicama, ali Britanija ima stalnu pritužbu da iz tog fonda ne dobija ni blizu koliko, na primer, dobija Francuska.

Britansko učešće u budžetu EU iznosi 12,6 odsto. Nemačka uplaćuje najviše - 21,36 odsto, a Francuska 15,72. London konstantno prigovara Briselu da Britanija ne dobija srazmerno učešću u budžetu Unije. Ovakva politika Brisela prema farmerima, odnosno poljoprivredama, dovela je, prigovaraju iz Londona, do velikih viškova pojedinih žitarica na EU tržištu što je u poslednje vreme dovelo i do sumnji u isplativost ovakve politike.

Milioni za poslanike

Kao malu, koloritnu ilustraciju, analize u Londonu vrte podatak da Brisel troši 18 miliona evra sedmično, samo na putovanja (jednom nedeljeno) poslanika Evropskog parlamenta u Strazbur, na "sterilne sednice, alzaško vino i alzaški kiseli kupus sa prasetinom".

Ove ekonomske okolnosti su ujedno i deo političke argumentacije u čijoj je suštini prigovor Britanije da je Brisel uzurpirao poluge vlasti koja treba da pripada Britaniji, te da briselska politika i regulativa previše koštaju britansku ekonomiju i da bi, oslobođena tog bremena, Britanija komotno mogla da sklapa daleko povoljnije ekonomske aranžmane sa rastućim svetskim ekonomijama kakve su Kina, Indija.

Optužbe i prigovori iz Londona, pogotovo sada kada je kampanja pred referendum u punom zamahu, glase da EU jednostavno rasipa novac britanskih poreskih obveznika, da veliki deo tog novca odlazi na odžavanje "parazitskog" birokratskog aparata Unije koja se otrgla kontroli nacionalnih suvereniteta, te da je je došlo vreme da Britanci ovakvoj EU koja od početka i nije njihova šoljica čaja, kažu jedno definitivno "baj, baj".

                                                              KRAJ

2024 © - Vesti online