Petak 08.04.2016.
15:10
Tanjug, Vestionline

Hrvati ne odustaju: Čekamo da Brisel usvoji naše uslove

commons.wikimedia.org
Kovač: Hrvatska i Srbija nakon rata mogu izgraditi dobre odnose 

Formalno pregovore sa Srbijom o članstvu u EU vodi Evropska komisija (EK) i Zagreb očekuje da se EK izjasni kako misli da ugradi te kriterijume u pregovaračka merila, rekao je Kovač nakon predavanja o Hrvatskoj kao središtu srednje i jugoistočne Evrope.  

- Mi smo u očekivanju odgovora EK-a - rekao je i ponovio da je među kriterijima ukidanje nadležnosti za ratne zločine na području cele bivše Jugoslavije, javila je Hina. 

- Zakon koji omogućuje da Srbi budu "neka vrsta suca za ratne zločine za celu bivšu Jugoslaviju pa time i za Hrvatsku je potpuno neprihvatljiv" - rekao je. 

Potpuna saradnja s Haškim sudom i obveza zaštite hrvatske manjine kriterijumi su koji bi takođe trebalo da budu ugrađeni u pregovaračko poglavlje o pravosuđu. 

- Srbija i Hrvatska imaju međudržavni sporazum o zaštiti hrvatske manjine u Srbiji i srpske u Hrvatskoj - rekao je Kovač i ponovio da Hrvatska taj sporazum "implementira" i očekuje da se i u Srbiji taj sporazum "u potpunosti implementira". 

- Hrvatska i Srbija nakon rata mogu izgraditi dobre odnose kao što su to učinile Nemačka i Francuska - poručio je i pohvalio Srbiju jer je rehabilitovala svoju nemačku manjinu stigmatiziranu nakon rata, no očekuje da  "toliko snage" posveti i hrvatskoj manjini, tim više što je Srbija i s mađarskom manjinom ostvarila dobar odnos.

Pregovore vodi Evropska komisija "i prepuštam da takvu vrstu razgovora ljudi iz Srbije vode s Evropskom komisijom", rekao je Kovač.  

- Želimo da imamo dobrosusedske zdrave odnose i za to su potrebni "zdravi temelji", treba rešiti pitanje ratnog nasleđa i želimo da Srbija napreduje - rekao je i opet ponovio stav da "Srbija mora ispunjavati kriterijume". 
    

2024 © - Vesti online