Petak 08.04.2016.
07:45
Đ. Barović - Vesti

Srbi obolevaju zbog nepravde

Reuters
Zapanjen kaznom: Radovan Karadžić

- Moj predlog je da se suspenduje moj boravak u pritvoru i da se pustim na slobodu dok traju pravne radnje na obaranju ili potvrđivanju optužnice, koja ne može proći ni studenta prve godine pravnog fakulteta - kazao je Karadžić nakon čega je Meron pozvao njegovog savetnika Pitera Robinsona da formalno podnese takav zahtev.

Mada je na ovoj statusnoj konferenciji, Karadžić trebalo da se pozabavi svojim mentalnim zdravljem i uslovima u pritvoru, prvi predsednik Srpske je uglavnom govorio o prvostepenoj presudi.

- Presuda me zapanjila i učinila da ne mogu da verujem šta mi se dešava i gde se nalazim... Ta presuda će jednog dana svakako pasti, kao što će cela ova institucija pasti u prah, u svojoj beznačajnosti, ali ona nanosi velike štete - rekao je bivši predsednik RS i nepravične haške presude povezao sa rastom malignih oboljenja u pritvoru Tribunala.

- Jasno mi da deo maligniteta potiče i od nemoći da se sagleda nepravnost i nefer odlučivanje i bespomoćnost koja je u osnovi tih svih maligniteta... Jedina mogućnost da se isključi malignitet je da ljudi koji ne moraju da čekaju na pravosnažnu presudu ne čekaju u kazamatima i zatvorima, nego da se puste na slobodu i sarađuju s pravosudnom institucijom - objasnio je Karadžić.

2024 © - Vesti online