Četvrtak 07.04.2016.
18:10
Jutarnji list hr, Vestionline

Hrvatska istina o Jasenovcu: Partizani su pobili duplo više od ustaša?!

facebook.com
Hrvatska istina o Jasenovcu

Projekciji je prisustvovao veliki broj "prvaka" hrvatskedesnice, uključujući i novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koji je pre filma dobio najduži aplauz.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, film je postavljen kao bezočno, nelagodno i neugodno umivanje ustaških ubistava u logoru smrti Jasenovac i koristi tezu da je kasniji "partizanski logor Jasenovac" bio puno gori i krvaviji od ustaškog.

Film počinje četničkim pogromima u vreme Kraljevine Jugoslavije, kao uvod u opravdanje onoga što je Srbe snašlo u NDH. Srbi se, iako najveće žrtve tog logora, spominju gotovo kao kolateralne žrtve, kao da su sami krivi što su poklani, piše Jutrnji list.

Jasenovac se prikazuje kao logor u koji su internirani protivnici režima, a ustaški pokret samo kao antisrpski, čime opravdava Pavelićeva odluka o primeni Nemačkih rasnih zakona.
Kao izvori se citiraju dokumenti u kojima se iznose podaci po kojima je broj žrtava u "ustaškom logoru Jasenovac" bio od nekoliko desetina do nekoliko stotina hiljada ljudi. Prenose se i izjave dvojice čuvara Jasenovačkog logora u razdoblju nakon Drugog svetskog rata, od kojih je jedan rekao kako je taj logor "bio strašan i zatvoren tek 1951. godine".

- Komunisti su u partizanskom logoru Jasenovcu nakon završetka Drugog svetskog rata likvidirali više ljudi nego što je  likvidirano u ustraškom logoru Jasenovac.

Tito nikad nije posetio Jasenovac jer je znao što se u njemu događalo - jedna je od tvrdnji koja se iznosi u dokumentarnom filmu "Jasenovac-istina".

U filmu se navodi kako u Hrvatskoj niko nije odgovarao za komunističke zločine i tvrdi da i danas ima političara koji doprinose zataškavanju komunističkih zločina. 

2024 © - Vesti online