Petak 28.05.2010.
15:57
Tanjug

Berluskoni: Musolini nije bio moćan

Berluskoni je juče u Parizu, gde je boravio povodom zasedanja Organizacije za privrednu saradnju i razvoj (OECD), nasmejao kolege i novinare kada je na konferenciji za štampu, govoreći o nemoći vlada da se suprotstave finansijskom tržištu, citirao Musolinija, čije dnevnike, kako je rekao, "u poslednje vreme" čita.

Silvio Berluskoni, čita Musolinija


Berluskoni je citirao da je Musolini zapisao: "Kažu da imam moć. To nije istina. Možda moji partijski funkcioneri imaju. Ali ja ne znam. Sve što mogu da uradim je da kažem svom konju da ide levo ili desno. I treba da budem srećan zbog toga."


Na to je Berluskoni dodao da on "otkad je premijer nije osetio da ima moć", a da je to osećanje imao dok je bio "poslovni čovek sa hiljadama zaposlenih", prenele su agencije.


Ovo nije bila prva Berluskonijeva izjava veličanja Musolinija, zbog čega je italijanska štampa u više navrata vršila direktna poređenja ove dvojice italijanskih vlastodržaca.


Berluskoni je pre dve godine čak izjavio za lokalni italijanski list "Voce di Rimini" da "Musolini nije nikog ubio", već da je "slao ljude na odmor", aludirajući na današnje turističke destinacije ostrva Ponca i Madalene, kao i na Istru, gde su Musolinijevi fašisti imali koncentracione logore.


Berluskoni je i 2003. u intervjuu britanskom "Spektatoru" rekao za Musolinija da "nikada nije nikog ubio".


Jednom prilikom je, govoreći o bivšem iračkom vođi Sadamu Huseinu, ocenio da on i Musolini "ne mogu da se porede, jer je Musolini bio bezazlen".


Lični stav prema Musoliniju Berluskoni je pokazao i 2006. kada je sklopio politički savez sa Alesandrom Musolini, unukom ozloglašenog fašističkog diktatora.

2024 © - Vesti online