Petak 28.05.2010.
15:21
Tanjug

Tadić: Oni rade u rudniku, život im nije lak!

Tadić je podsetio da se 2,5 odsto svetskih razervi bakra nalazi u Srbiji i da ta činjenica svedoči koliko može biti isplativo investiranje u istraživanja i novu opremu.

"U budućnosti, kada uložimo u tehniku, moći ćemo da tražimo strateškog partnera za borski rudnik, ali nisam siguran da će nam tada trebati većinski strateški partner", rekao je Tadić.

Tadić je istakako značaj unapređenja rada geoloških instituta i školovanja mladih rudara, jer će, kako je ocenio, ta profesija u Srbiji ponovo imati perspektivu.

Budući da Srbija ima velike rezerve ruda i minerala, ulaganjem u rudarstvo bi se, prema njegovim rečima, uticalo i na povećanje izvoza, odnosno smanjenje spoljnotrgovinskog deficita.

Direktor RTB Bor Blagoje Spasovski, koji se sa predsednikom spustio u jednu od jama Rudnika bakra Bor, istakao je da će taj rudnik u drugoj polovini godine početi da ostvaruje "pozitivne rezultate".

Prema njegovim rečima, posetom predsednika Tadica krunisan je program Vlade Srbije, koji za cilj ima obnavljanje RTB Bor.

Predsednik Tadić je istakao da rudari u Srbiji svakodnevno pokazuju "ekonomski patriotizam" i da bi to trebalo da čine i vlasnici velikih preduzeća.

"Možda ćemo napraviti zakonske izmene koje će omogućiti da velika preduzeća plaćaju više poreza, ovde u Srbiji", rekao je predsednik Srbije.

Tadić će danas posetiti i Institut za metalurgiju, razgovarati sa građanima Bora, a zatim i rudarske kapacitete u Majdanpeku.

2024 © - Vesti online