Četvrtak 07.04.2016.
08:25
D. Dekić - Vesti

Mađarski ministar lobira za Vučića

Tanjug
Mitingovanje u Pančevu: Aleksandar Vučić i Peter Sjarto

Uticajem na građane Srbije da 24. aprila glasaju za vladajuću Srpsku naprednu stranku i Savez vojvođanskih Mađara, ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sjarto napravio je svojevrstan diplomatski skandal, smatraju sagovornici "Vesti".

Sjarto je došao na miting naprednjaka u Pančevu, odakle je obraćajući se na srpskom jeziku, poručio:

- Da sam Mađar koji živi u Srbiji, glasao bih za Savez vojvođanskih Mađara, a da sam Srbin, onda za Srpsku naprednu stranku.

A kad bi Dačić u Zagrebu...

Milovan Božinović je upitan šta bi se desilo da je srpski šef diplomatije Ivica Dačić otišao sa agitujućom porukom na predizborne skupove u na primer, Zagreb ili Sarajevo, odgovorio:
- Ne mogu ni da zamislim razmere koje bi takav skandal proizveo - odgovara naš sagovornik.

Nastup mađarskog ministra je, prema oceni bivšeg srpskog ambasadora u Nemačkoj i Austriji Milovana Božinovića, apsolutno protivan pravilima o radu diplomatije i dobrim običajima.

- Protivan je Bečkoj konvenciji koja je eksplicitna u neutralnosti stranog faktora, a s druge strane, i neuljudan i za moralnu osudu - objasnio je Božinović za "Vesti".

On je dodao da bi srpsko Ministarstvo spoljnih poslova trebalo da uloži protest Mađarskoj. Umesto ovog skandaloznog poteza, kako smatra Božinović, mađarski vladajući FIDES mogao je da pošalje visokog partijskog funkcionera na kongres naprednjaka u Beogradu, s kojeg bi onda mogao da istakne prijateljstvo dve partije i kaže da je SNS dobar za Srbiju.

U zatvor zbog dobacivanja

Skup SNS-a u Pančevu obeležio je i povik jednog građanina upućen Vučiću: "Narod ti je gladan." Na priče da je zbog toga uhapšen, premijer je odgovorio da je "uveren da se ništa nije dogodilo tom čoveku". Šef policije Nebojša Stefanović objasnio je da je "ta osoba samo legitimisana radi utvrđivanja identiteta", a da ga je stranačko obezbeđenje "samo zaštitilo da mu se nešto ne desi od onih koji su učestvovali na skupu, a kojima se to ne sviđa"

Izjava člana mađarske vlade je, prema rečima ambasadora u penziji Jovana Ilića, krajnje neuobičajena u diplomatiji.

- Pitanje je i kako je visoki gost došao na stranački miting u Srbiji, da li na poziv Vlade ili Ministarstva spoljnih poslova- ukazuje ovaj diplomata na važnu nepoznanicu primećujući da se ne zna da li je ta poseta dogovarana i usaglašavana na državnom nivou.

Neuobičajeno je, tumači on, da državni funkcioner neke zemlje navija i podržava makar i sopstvenu manjinsku zajednicu, a kamoli političku opciju države u koju je došao.

- Srbija je optuživala Nemačku i SAD da se mešaju u naše aktivnosti, a onda su Mađari usred Srbije izričiti u tome - podseća Ilić.

2024 © - Vesti online