Četvrtak 07.04.2016.
03:15
N. S. Preradović - Vesti

Džaba ugovor bez pečata EU

Tanjug
Na dugom štapu: Železara Smederevo

Premijer Vučić je objasnio da Brisel traži da države ne subvencionišu svoje železare koje imaju problem zbog niske cene čelika.

- Jedna mediteranska zemlja je dala 760 miliona evra za svoje čeličane i nije dobila odgovor Brisela. Nadamo se da ćemo imati podršku iz Brisela i ako završimo prodaju železare, u Srbiji će biti sve drugačije - kazao je Vučić i dodao da jedva čeka potpis na ugovor, pa da posle toga ide na odmor.

Ekonomski analitičar Milan Ćulibrk kaže za "Vesti" da ukoliko Srbija ne bude subvencionisala železaru, Brisel "ne bi smeo da ima nešto protiv".

- Zabrana davanja državnih para železari važila je i ranije, država nije smela da finansira čeličanu, a da li se pridržavala tog pravila, mi ne znamo - kaže Ćulibrk.

U javnosti, međutim, naročito nakon izveštaja poverenika za informacije Rodoljuba Šabića, vlada mišljenje da država nije poštovala taj uslov EU. 

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da nije poznato pod kojim je uslovima država pregovarala s kineskom kompanijom, ali da EU striktno razmotriti sve detalje.

- Ukoliko bude bilo kakvih neprijatnih momenata u vezi s realizacijom prodaje, mi to nećemo znati jer je u toku predizborna kampanja - kaže Kovačević.

2024 © - Vesti online