Sreda 06.04.2016.
09:40
Vestionline

Hrvatska će nam oprostiti što nas tuče!

www.mc.rs
Hrvati nas spotiču za naše dobro: Miro Kovač

- Mi ne blokiramo. Hrvatska samo zahteva da Srbija u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom, da sebi ne pripisuje, u dugu razumne politike susdstva, da predstvalja jednu vrstu mini-suda za ratne zločine za prostor bivše Jugoslavije, kao i da se poštuju državno utvrđena prava manjina, a tako i Hrvata - rekao je Kovač za bečki dnevnik "Prese".

Kovač je kazao da želi prijateljski odnos između Hrvatske i Srbije, kao što je slučaj između Nemačke i Francuske, dodajući da samo tako može Srbija postati deo evropske porodice.

Presuda Šešelju uvredljiva

SRS
Trn u oku Hrvatima: Vojislav Šešelj

Šef hrvatske diplomatije je, govoreći o oslobađajućoj presudi Vojislavu Šešelju u Hagu, istakao da je presuda u prvoj instanci bila šok i uvreda žrtvama i njihovim potomcima. Prema njegovim rečima, tom presudom se podstiču svi širom sveta koji podstiču ratove, zalažu se za etnička čišćenja i zastupaju polititku nasilnog pomeranja međunarodno priznatih državih granica.

On je podsetio da je Tribunal osnovan pre svega sa ciljem stvaranja osnova za pomirenje i savladavanja prošlosti, ali ova presuda tome, kako je konstatovao, neće doprineti da u Srbiji, čije je rukovodstvo, kako tvrdi, 90-tih godina snosilo glavnu odgovornost za četiri rata na prostoru bivše Jugoslavije, bude podstaknut razuman proces razmišljanja.

Kovač najavljuje da, ako ostane pri oslobađajućoj presudi, to može relativizovati osnovne vrednosti na kojima se zasniva međunarodna zajednica.
 

2024 © - Vesti online