Četvrtak 07.04.2016.
06:30
Vestionline

Evo šta prvo treba da uradite nakon buđenja

pixabay
Istezanje je veoma korisno nakon buđenja

Koliko ste puta čuli savet da se nakon buđenja treba dobro rastegnuti u krevetu? To se najčešće radi s namerom da malo "razdrmamo" uspavano telo i mišiće.

Međutim, osim fizičkog, rastezanje ima uticaj i na naše psihičko zdravlje. Ejmi Kadi, psiholog s Harvarda, savetuje da svako jutro pre nego što ustanemo najpre u krevetu zauzmemo "pozu moći".

POZA MOĆI

"Poza moći" je zapravo naziv za način rastezanja u kojem maksimalno širimo svoje noge i ruke. Upravo će ta poza pomoći ljudima s niskim samopouzdanjem da se osećaju bolje i stvore osećaj samopouzdanja koje im nedostaje.

Naime, samo dva minuta rastezanja u "pozi moći" aktiviraće testosteron (hormon dominacije) i smanjiti nivo kortizola (hormona stresa) zbog kojeg se osećamo loše. Upravo je kombinacija visokog testosterona i niskog kortizola zadužena za stvaranje osećaja samopouzdanja.

ZAŠTO BAŠ RASTEZANJE?

Prirodno stidljivi ljudi ili oni koji ne veruju u sebe najčešće se i fizički povlače u sebe, sede i leže pogrbljeno zato što žele sebe da učine što manjima i da zauzmu što manje prostora. Ovakvo ponašanje specifično je baš za žene. One se hronično osećaju manje moćnima od muškaraca. Već u osnovnoj školi iz govora tela možemo zaključiti da se devojčice fizički povlače i kriju.

Problem je u tome što taj proces radi dvosmerno. Osećaj nemoći može vas naterati da zauzmete nemoćnu pozu, a s druge strane -poze nemoći prouzrokovaće i osećaj nemoći. Zbog toga se svakoga jutra, pre nego što spustite noge na pod, rastežite, savetuje dr Kadi.

2024 © - Vesti online