Utorak 05.04.2016.
21:08
J. L. Petković - Vesti

Srbin kažnjen jer je pregažen!

A. Čukić
Mora da plati 150 evra: Velimir Antić

Tragična je, neverovatna i slepa pravda na Kosovu. Velimir Antić, 60-godišnjak iz sela Gornji Livoč u opštini Gnjilane proglašen je krivim, jer ga je udario kolima otpozadi gluvonemi vozač. Osnovni sud u tom gradu, u kojem više nema Srba, smatra da je Velimir ugrozio bezbednost u saobraćaju dok je pokušavao da pređe biciklom na drugu stranu puta, a na njega naletelo vozilo koje se, prema policijskom uviđaju, kretalo daleko većom brzinom od dozvoljene.

Zato je Velimiru sud odrezao kaznu od 150 evra, a ako je ne plati ide u zatvor. Shodno sticaju okolnosti, a očigledno i nameri, presuda je doneta bez njegovog prisustva i izjave, pa je vešto izbegnuto da se pomene da su Antiću u Urgentnom centru u Nišu konstatovane teške telesne povrede: prelomljena četiri rebra i probijena plućna maramica uz obilna unutrašnja krvarenja.

- Kakva je to pravda? Nisu me ni pozvali na sud, da me vide, da me pitaju šta je i kako je bilo. Izjavu mi je policija uzela u gnjilanskoj bolnici, gde sam se tek osvestio, i to je sve. Vozača koji me je za ceo život upropastio više nikada nisam video, i sada sam ja kriv. Ili da platim ili da se kazna zameni prinudnim radom. A kako ovakav da radim? Ništa od ovoga ne bi bilo da nismo Srbi - kaže Velibor Antić.

Kobnog dana je krenuo u nadnicu u voćnjak, koji se nalazi kraj puta na deonici Gnjilane-Priština.

- Krenuo sam biciklom i taman kada sam izašao na put, udario me je auto i bacio pred sebe. Više ništa nisam znao. Sledećeg čega se sećam jeste da su me u bolnici u Gnjilanu pitali da li znam albanski. Dali su mi infuziju i rekli da moram hitno dalje u bolnicu u Prištinu, ali da eto, nemaju vozilo da me prebace. Sin me je preuzeo na sopstvenu odgovornost i odveo kod srpskih lekara u Gračanicu, a zatim hitno u Niš. Povraćao sam sve vreme puta - priseća se Velimir Antić.

Dok su lekari u Nišu spasavali povređenog, gnjilanska policija je sama pokrenula proces kod javnog tužioca.

- Na osnovu policijskog zapisnika pokrenut je postupak, ali su mnoge činjenice izmenjene. Između ostalog, izveštaj policije navodi da je vozilo koje je udarilo mog oca imalo švajcarske registarske tablice, dok se u presudi suda navode potpuno druge - kosovske. Presuda je napisana na nerazumljivom srpskom jeziku, tako da niko nije mogo da nam je rastumači - dodaje njegov sin Bojan Antić.

Doduše, ista kazna - od 150 evra - izrečena je i vozaču automobila, Rešatu Sejdijuu (39) iz Gnjilana. Osnovno javno tužilaštvo insistiralo je da se obojica krivi, jer u tom slučaju nije potrebna sudska rasprava, i najlakši je način da se proces završi bez puno buke.

- Vozač koji je udario mog oca je gluvonem. Ali, njegov brat drži najveću auto-školu, a svi znaju da su vlasnici auto-škola uvek dobri sa saobraćajnom policijom, pa da bi se zataškao ceo slučaj, što njima najviše odgovara, pronađeno je ovo rešenje. Obojici kazna, i slučaj se zatvara - dodaje Bojan Antić, inače novinar u RTV Puls u Šilovu. S obzirom na profesiju i obrazovanje, znao je na koja vrata da pokuca, i gde dalje da se žali, a na pitanje šta je sa onim Srbima koji nemaju koga da ih posavetuje, samo je slegao ramenima.

- Potpuno sam utepan, ne mogu da radim, a živim od minimalca. I dalje me boli desna ruka, od udara ne mogu da je savijem. Noću ne mogu da spavam. Na svu muku polomila mi se i dva zuba. Kažem ja to doktoru, a oni mi odgovara - dobro da si ostao živ, za zube nije bitno - zaključuje Velimir.

Slepa pravda
Nije prvi put da sud u Gnjilanu donosi kranje diskutabilne odluke u procesima između Albanaca i Srba. Nedavno je kazna od 50 evra ili tri dana zatvora izrečena starici iz Paralova Persi Stojković zbog remećenja javnog reda i mira. Kriva je jer je isterala komšijsku stoku iz svoje bašte.
- I ona nije jedina. Napadači koji su dečaka izboli nožem u Klokotu, koji je isto bio životno urožen, osuđeni su samo na šest meseci zatvora. Kada je u Gornjem Kuscu grupa albanskih dečaka napala grupu srpskih, i nožem povređen mladić i slomljena mu vilica, počinilac je kažnjen uslovno - pojašnjava Bojan Antić.

2024 © - Vesti online