Sreda 06.04.2016.
01:14
J. Elšner - Vesti

Nemačka u pljački kulturnog blaga

Tanjug/AP
Varvarstvo: Opljačkano kulturno blago

Nemačka pomaže finansiranje islamskih terorista. Ovu šokantnu tvrdnju izneo je nedavno ugledni nemački stručnjak za arheološku kriminalistiku Mihael Miler - Karpe, direktor Rimsko-germanskog centralnog muzeja u Majncu.

- Mada internacionalne tajne službe imaju sigurnih dokaza da se teroristi i Islamska država pored trgovine naftom i otetim devojkama i ženama dobrim delom finansiraju prodajom umetničkog i arheološkog blaga opljačkanog pre svega u Siriji i Iraku, nemačke vlasti sistematski zatvaraju oči kad je reč o uvozu ovih predmdeta i trgovini njima - tvrdi ovaj stručnjak, inače savetnik odbora za kulturu nemačkog Bundestaga.

Na hiljade antiknih predmeta za koje nema sumnje da potiču od pljačke preprodato je u međuvremenu bez deklaracije o poreklu. Nemačka je, po njemu, postala centrala nedozvoljene trgovine krvavim blagom. Tim povodom, on je pre nekoliko meseci uputio pismeno upozorenje nadležnim nemačkim službama na koje još nije dobio odgovor.

Još gore, u pripremi je zakon po kome opljačkani arheološki predmeti koji su u Nemačku dospeli pre 2007. ubuduće neće biti tretirani kao ilegalno uneti u zemlju. To znači da će moći sasvim legalno da se preprodaju ili izvezu, a zemlje porekla neće imati prava da traže povraćaj.

Iza svega toga stoji uticajni lobi koji zastupa trgovinu kulturnim vrednostima, ali ni arheolozi i muzeji nisu u svemu tome nedužni, jer često zažmure kad je reč o poreklu antiknog kulturnog blaga pravdajući se da su time mnogi predmeti neprocenjive vrednosti sačuvani za nauku.

Na taj način, rezimira Mihael Miler - Karpe, u krajnjoj liniji podstiču se ilegalna arheološka iskopavanja i pljačke, a na indirektan način se pomaže i samo finansiranje islamskih terorista.

2024 © - Vesti online