Sreda 06.04.2016.
08:25
I. Kozarski - Vesti

Oluja na Jermene

Tanjug/AP

Sela pod granatama: Sahrana 12-godišnjeg Jermena

Blickrig azerbejdžanskih snaga na otcepljenu jermensku republiku Nagorno Karabah propao je, ali se nesmanjenom žestinom vode borbe koje prete da zapale Kavkaz duž ruske granice. Obe strane trpe ogromne gubitke, a pod udarom artiljerije našli su se i jermenski civili, što je praćeno i jezivim zločinima Azerbejdžanaca uključujući odsecanje glave i ušiju.

Ministarstvo odbrane Nagorno Karabaha saopštilo je da su Jermeni povratili većinu pograničnih pozicija izgubljenih u prva dva dana rata. Oni navode da su na pet taktičkih pravaca na severu i tri na jugu Azerbejdžanci prodrli do 300 metara. Na centralnom delu fronta Jermeni su odbili sve napade. Prema nezvaničnim informacijama, Jermeni su čak napredovali preko granice na nekoliko mesta, a glavnina neimenovane azerbejdžanske oklopne brigade našla se odsečena od pozadine duž iranske granice, gde trpi velike gubitke.

Stižu dobrovoljci

U Nagorno Karabah masovno su pohrlili dobrovoljci iz Jermenije i dijaspore. Jermenska vojska nije zvanično uvučena u sukob, ali su se pojavile i fotografije vojnih kolona na putevima. Vlasti su potom upozorile građane da ne objavljuju fotografije i druge informacije o kretanju vojske.

Jermeni i Azerbejdžanci potvrdili su gubitke od po dvadesetak vojnika i tenkova. Međutim, njihovi vojni izvori priznaju stranim dopisnicima da su gubici dramatično veći. Procenjuje se da je reč o nekoliko stotina mrtvih na obe strane. To potkrepljuju i fotografije leševa i uništene tehnike, uključujući i dva oborena azerbejdžanska helikoptera MI 24.

Istovremeno, azerbejdžanski vojnici objavili su video-snimak na kom se hvale odsečenom glavom vojnika Nagorno Karabaha. Reč je Karamu Slojanu (20), pripadniku jezidskog naroda koji ispoveda religiju stariju od islama i hrišćanstva. Zbog toga su Jezidi naročito stradali poslednjih godina u Siriji, gde ih je Islamska država dovela na granicu istrebljenja.

Na internetu su se pojavile i fotografije ubijenih Jermena koje su Azerbejdžanci zatekli u kućama u pograničnim selima koja su potom oslobođena. Među njima su starci do 82 godine i deca postradala od artiljerije. Ludilo azerbejdžanskih snaga podržavaju njihovi mediji, koji poginule vojnike nazivaju šahidima (borcima palim za veru).
 

2024 © - Vesti online