Utorak 05.04.2016.
09:59
blic.rs, Vestionline

Kako do jeftinog poklona? Budite srpski ministar, kao Bata

Tanjug
Pih, kakve jadne i jeftine poklone je dobijao: Bratislav Gašić

U svakom slučaju, pomenute vrednosti proizlaze iz kataloga poklona koje je Ministarstvo odbrane u ime Bratislava Gašića dostavilo Agenciji za borbu protiv korupcije. To je, inače, bitno zbog zadržavanja poklona jer kad se državni poslenici drže njihove realne cene, onda ih nije moguće zadržati kao ličnu svojinu u slučaju da vrednost poklona prelazi pet odsto od prosečne plate - tada pokloni postaju vlasništvo države.

 A evo koliko šta košta u nekoj zemlji koja stvarno postoji, a ne u Nedođiji.

Državi ostavio rakije i knjige

Bivši ministar je iz Kazanja dobio na poklon knjigu o helikopterima, ali je to prijavio kao javnu svojinu. Većinu knjiga nije zadržao. Isto je i s alkoholnim pićima. On je na poklon dobio čak 40 flaša viskija, vina, rakije... ali je sve ostavio državi.

Najjeftinija "hugo bos" toaletna voda teško da može da se nađe ispod 30 evra. Ipak, procenitelj je naveo da parfem te marke od 50 mililitara košta 2.500 dinara.

Ta vrednost danas prelazi pet odsto prosečne plate, ali 31. decembra 2015, kada je poklon primio, zbog novogodišnjih bonusa iznosila je nešto više od 2.500 dinara. Na istu vrednost procenjen je parfem marke "dior", čija je realna vrednost veća od 50 evra.

Gašić je tokom prošle godine dobio na poklon i četiri kravate, koje navodno vrede od 1.000 do 1.200 dinara. Na toliko su procenjena i dva kožna kaiša, kao i tri kožna novčanika.

Od FK Real Madrid dobio je dres, a kao vrednost naveo je 2.500 dinara. Na sajtu oficijelnog šopa tog kluba dresovi koštaju više od 80 evra.


 

2024 © - Vesti online