Sreda 06.04.2016.
01:30
Vestionline

VIDEO: Kako poboljšati efikasnost motora za 50 odsto?

Screensoth (Youtube)
Motori sa suprotstavljenim klipovima su jeftiniji i jednostavniji

Automobilski motori sa unutrašnjim sagorevanjem vremenom će se povući iz upotrebe, ali stručnjaci se slažu da će proći nekoliko decenija pre nego što automobili na struju postanu dominantni. U međuvremenu postojeći motori na benzin i dizel gorivo bi mogli da budu efikasniji i da manje zagađuju okolinu.

Zahvaljujući modernoj tehnologiji kompanija Akatis Pauer sa sedištem u Kaliforniji obnovila je koncept motora sa dva klipa u jednom cilindru koji se kreću u suprotnom smeru, a koji je uglavnom bio napušten posle Drugog svetskog rata.

- Motor sa suprotstavljenim klipovima može da postigne veliku snagu u znatno manjem pakovanju -  kaže Fabien Redon iz kompanije Akatis Pauer.

Motor ima dvotaktni ciklus, ali sa odvojenim protokom ulja. Glava motora i ventili, koji su značajni izvor gubitka toplote a time i snage kod konvencionalnih motora, ovde ne postoje. Klipovi u cilindru kreću se jedan prema drugom, međusobno sabijaju smešu goriva i vazduha koja se sama pali razdvajajući klipove i proizvodeći energiju. Izduvni gasovi izlaze kroz otvore na zidovima cilindra.

Za razliku od konvencionalnih motora, motor sa suprotstavljenim klipovima je jeftiniji i jednostavniji za proizvodnju.

- Usavršili smo ih tako da ne zagađuju mnogo jer imaju veoma dobro sagorevanje pa je oslobađanje štetnih gasova znatno manje - tvrdi Redon.

Veliki motori sa suprotstavljenim klipovima se već dugo koriste u vojnoj industriji i drugde, ali konstruisati takav motor za putnička vozila nije bilo lako.

Pogledajte prikaz rada ovog tipa motora:

Kompanija Akatis Pauer i njeni saradnici na ovom projektu, Nacionalna laboratorija Argon i kompanija Delfi Automotiv, kažu da su sigurni da će uspeti da prevaziđu poteškoće i da će se do 2018. na tržištu pojaviti trolitarski motori sa tri cilindra koji će biti za 50 odsto efikasniji od klasičnih i pogodni za ugradnju u putnička vozila i kamione.

2024 © - Vesti online