Sreda 06.04.2016.
06:30
Vestionline

Francuske stjuardese: Nećemo da nosimo hidžab!

Reuters
Stjuardese "Er Fransa" spadaju među najelegantnije

"Svakog dana dobijamo pozive zabrinutih članica letačkog osoblja koje nam kažu da ne žele da nose hidžab", izjavio je predstavnik sindikata SNPNC Kristof Pije.

U tom sindikatu od uprave Er Fransa traže da takva odluka bude na dobrovoljnoj bazi. Šefovi kompanije su uputili obaveštenje da će se od ženskih članova letačkog osoblja zahtevati da nose pantalone tokom leta, a kada budu napuštale avion, veo koji će im pokrivati kosu.

Rukovodstvo kompanije razmatra i kazne za prekršioce tog "dres koda". U Er Fransu su preneli da se od osoblja očekuje da, "poput drugih stranih posetilaca, poštuju zakone zemlje u koju putuju" i podsećaju da iranski zakoni zahtevaju da sve žene u toj zemlji nose "veo preko kose na javnim mestima".

"Tu obavezu, koja se ne primenjuje tokom leta, poštuju sve međunarodne aviokompanije koje lete za Iran", dodaje se u saopštenju. U francuskoj aviokompaniji podsećaju da to nije ništa novo, pošto se isto pravilo primenjuje i na Saudijsku Arabiju. Er Frans je 2008. godine suspendovao letove za Iran, u skladu sa međunarodnim sankcijama zbog nuklearnog programa te zemlje.

2024 © - Vesti online