Ponedeljak 04.04.2016.
20:54
Vestionline

Vladika u zatvoru

wikipedia.org
Vladika Nikolaj Velimirović

Nemci su odlučili da ga udalje sa ovog područja i iz Žičke eparhije. U ranu zoru, 3. decembra 1942. godine, blokirali su manastir Ljubostinju sa svih strana. Nemački vojnici upali su u manastirski konak i počeli sve da legitimišu. Sve prisutne strpali su u sabirnu sobu. Kad je svanulo, došao je visoki oficir Gestapoa i saopštio vladici odluku nemačke komande o premeštanju u manastir Vojlovicu kod Pančeva.

Sa njim su pošli jeromonah Vasilije Kostić i sinovac Jovan Velimirović. Manastir Vojlovica udaljen je četiri-pet kilometara od Pančeva. Bio je prilično zapušten i oronuo. Vladika je sa svojom "pratnjom" smešten u stari konak sa nameštajem punim stenica i gamadi. Nemci su ovde zaveli sasvim drugačiji režim nego u Ljubostinji. To je bio pravi zatvor, sa stalnom stražom, zaključanim vratima i prozorima, bez prava primanja posete i pošte.

Zatvorenici nisu imali pravo nikome pisati, niti se javljati. Bili su u potpunoj izolaciji. U početku, stražu su sačinjavali jedan nemački vojnik i jedan agent beogradske policije u civilu. Kasnije su agenta zamenili nemačkim vojnicima, jer nisu imali u njega poverenja. 

2024 © - Vesti online