Utorak 05.04.2016.
02:15
B. Božin - Vesti

FBI juri menadžere Folksvagena

Reuters
Amerikanci ne praštaju nemačke laži

Šefove Folksvagena nije uplašila istraga nemačkih organa, već ona koju u Americi vodi FBI. U centrali u Volfzburgu se govori o "sumnjivim metodama i istrazi koja je zrela za holivudski film". Navodno, FBI pokušava čak i da zavrbuje pojedine radnike kako bi došao do insajderskih informacija, a kao dokaz za tu tvrdnju navodi se slučaj bivšeg funkcionera koji je dao otkaz nemačkom koncernu i prešao u jednu američku firmu.

FBI naleteo na jedan do sada nepoznat detalj iz 2013. kada je američka organizacija za zaštitu životne sredine EPA, nakon rutinske kontrole jednog modela Folksvagena, izrazila sumnju da su rezultati manipulisani jer ih softver iskrivljuje. Nakon što je u leto 2013. godine održana telefonska konferencija o tome, tehničari Folksvagena su uspeli da ubede američku stranu da ne istražuje dalje koristeći se lažima, kako se kasnije ispostavilo.

Ko je znao za prevaru

Osnovno pitanje koje interesuje Amerikance je ko je od rukovodstva znao za ovaj događaj. Portparol Folksvagena je izjavio da o tome ne zna ništa. Upravo ovaj slučaj je povod zašto američka ministarka pravde Loreta Linč tako agresivno postupa protiv nemačkog koncerna.

2024 © - Vesti online