Ponedeljak 04.04.2016.
18:10
Vestionline

"Srbija je okupirana zemlja, na Kosovu je NATO baza"

Tanjug
Sa nedavno održanih protesta protiv NATO-a

- Zavetnici su nacionalno politička snaga koja deluje od 2012. godine, a povod za osnivanje su dešavanja na Kosovu i Metohiji koja se suočavala sa odlukama tadašnjeg i sadašnjeg režima - navela je ona na početku Kažiprsta.

Prema njenim rečima, Zavetnici su do sada nastupali na lokalnim izborima, gradili svoju strukturu i organizovali različite aktivnosti, što humanitarnog, što kulturnog karaktera.

- Poveli smo anti-NATO kampanju kako bismo ukazali kojim putem Srbija ide i uspeli smo da tako na protestima u Beogradu, Nišu i Novom Sadu okupimo na desetine hiljada ljudi. To su samo neki od povoda zbog kojih sada želimo da izađemo na izbore kako bi građani dobili poslanike koji ih zastupaju - kaže Milica Đurđević.

Na pitanje šta Zavetnika razlikuje u odnosu na druge stranke desnice Đurđevićeva kaže da se oni u odnosu na one koji "samo deklarativno i na prvi pogled zastupaju isto" razlikuju po tome što nisu deo istog sistema, a i trudili su se da deluju konkretno.

- U Srbiji postoji dosta apatije, bivši i aktuelni režim ugušili su bilo kakav vid otpora. Mi smo prvi koji poveli masovne demonstracije protiv režimskih odluka i NATO. Prvi smo u čitavoj medijskoj kontroli i hajci koja se vodi protiv svih koji su protiv režima uspeli da okupimo građane i izdejstvujemo da RTS učini nešto - navodi ona.

Posle toga, predstavnica liste "Za slobodnu Srbiju - Zavetnici" ističe da je njihovi protesti protiv NATO nisu organizovani samo zbog inostrane politike.

- Naša teza je da je Srbija okupirana, vojno, ekonomski, kulturno. Na Kosovu se nalazi NATO vojna baza, dopušteno im je da šetaju slobodno po Srbiji. Zbog toga želimo da se ponište svi sporazumi kojima Srbija svoj suverenitet predaje NATO, da se čuva neutralnost i dugoročno sarađuje sa Rusijom i njihovim saradnicima - kaže Đurđevićeva.

Kao potencijalne saveznike ističe Briks, "savez baziran tako da poštuje suverenitet svojih partnera". Osim toga, kada je reč o ekonomiji, navodi da su njihovi stručnjaci koji su "dugo godina na sceni, ne kao javni radnici, već ljudi koji su samo pratili", predložili konkretna rešenja.

- To su Branko Dragaš, Zoran Tomić i niz drugih da ih sada ne nabrajam. Ono za šta se mi borimo je promena neoliberalnog sistema. Ključno je da se ispitaju sve sporne privatizacije i uradi revizija sporazuma sa svetskom bankom i MMF - ističe ona.

2024 © - Vesti online