Utorak 05.04.2016.
08:11
J. L. Petković - Vesti

Gazivode odoše niz vodu?

Funkcija sa pogledom na Gazivode: Aleksandar Vučić

- Za nas su jezero Gazivode i hidroenergetski potencijal od velikog značaja. Vodne potencijale i kapacitete najvećim delom koriste Albanci za termoelektranu Obilić za stanovništvo - naglasio je premijer.

Vučić je istakao da je albanskoj strani nuđeno više vrsta dogovora, koji ne bi značili "puno uzimanje ili otimanje Gazivoda iz srpskih ruku", ali da oni nisu želeli to da prihvate.

- Od tako važnog i strateškog resursa ne možemo da odustanemo. Uvek smo spremni da isporučujemo vodu albanskoj strani i nikakvih problema s tim nismo imali do sada i neće biti ni u budućnosti. Nešto što je gradila država Srbija i njen narod čuvao, gradio i na tome radio, ne može da se oduzme jednim potpisom ili zato što je neko smislio da to pripada njemu, a da nema pravnog osnova - kazao je Vučić.

Kamenovani naprednjaci

Autobus sa pristalicama naprednjaka kamenovan je na izlazu iz Goraždevca, srpskog sela kod Peći, ali niko nije povređen.

Autobus sa oko 50 putnika pošao je iz Goraždevca za Zubin Potok, gde je Vučić držao predizborni miting. Vozač Vlado Manojlović rekao je da je video dve osobe koje su kamenovale vozilo, ali slučaj nije prijavljen policiji.

On je istakao da Priština uporno odbija da raspravlja o imovini. Sa više od 380 miliona kubika vode, Gazivode su najveće veštatačko jezero na Kosovu. Sa njega se vodom za piće snabdeva oko 600.000 Albanaca, a koristi se i za hlađenje termoelektrane Obilić A i B, koja bez te vode ne bi mogla da radi više od osam sati dnevno.

2024 © - Vesti online