Subota 07.11.2009.
15:19
Tanjug

Dodik: SNSD prihvata Tihićev poziv

Dodik je rekao da će SNSD učestvovati u svakom domaćem dijalogu, koji se održava bez posredovanja predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

"Protiv takvih sastanaka nemamo ništa. Za SNSD je neprihvatljivo da sastanke vode i modeliraju stranci", rekao je Dodik i dodao da nema išta protiv da takvim razgovorima stranci i prisustvuju.

Lider SDA Tihić zakazao je sastanak stranačkih lidera iz BiH, koji su učestvovali u tzv. brutmirskom procesu.

Premijer Republike Srpske potvrdio da će SNSD učestvovati u svakom domaćem dijalogu, koji se održava bez posredovanja predstavnika međunarodne zajednice u BiH

Pored SDA i SNSD, to su i Stranka za BiH, Socijaldemokratska partija, Partija demokratskog progresa, Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) i HDZ 90.

Poziv za prisustvo tim razgovorima koji će biti u Predstavničkoj skupštini BiH, uručen je i predstavnicima Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije.

Tihić je najavio da će na tom sastanku akcenat biti stavljen na ustavne promene i nastavak butmirskog procesa.

Razgovori vođećih političkih lidera, predstavnika Bošnjaka, Srba i Hrvata u BiH i visokih predstavnika SAD i EU okončani su 21. oktobra u vojnoj bazi Butmir kod Sarajeva bez konkretnog dogovora.

Tihić je naveo da je u razgovorima predstavnika SAD i EU i lidera poliitčkih stranaka iskazana potreba da se održe takvi razgovori kako bi bili ispunjeni uslovi da se BiH priključi Uniji i NATO.

2024 © - Vesti online