Ponedeljak 04.04.2016.
11:49
Vestionline

"Glavni pokretač ratova u SFRJ bili su agresivni Srbi"

commons.wikimedia.org
Poziva na suočavanje i odgovornost za dešavanja u prošlosti: Miro Kovač

- Glavni pokretač ratova u Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj, BiH i na Kosovu bila je agresivna velikosrpska politika. Sa time se treba suočiti i izvući odgovarajuće zaključke - rekao je Kovač u intervjuu za bosanskohercegovački "Dnevni avaz", prenosi agencija Hina.

Hrvatski ministar je istakao i da suočavanje sa prošlošću mora da se temelji na moralnim vrednostima, čemu, kako je dodao, ne pomaže oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju, koju je ponovo nazvao "uvredljivom i šokantnom" i "razarajućom za proces pomirenja među ljudima i susednim državama".

Kovač je rekao da Hrvatska očekuje da tužilaštvo Haškog tribunala uloži žalbu na tu presudu jer se oslobođanjem Šešelja nameće zaključak da oni u svetu koji huškaju na rat i etničko čišćenje i provode nasilno menjanje granica sada imaju moralni blanko ček da to nastave da rade.

Hrvatski šef diplomatije je istakao i da on lično želi da Hrvatska izgradi partnerski i prijateljski odnos sa Srbijom po uzoru na odnos između Francuske i Nemačke, dok bi Bosna i Hercegovina u regionu mogla imati ulogu kakvu u Zapadnoj Evropi ima Belgija.

2024 © - Vesti online