Utorak 05.04.2016.
04:30
Vestionline

8 namirnica koje oporavljaju jetru od loših navika

pixabay.com
Čuvajte jetru, ove namirnice će pomoći

1. Luk

Ovaj "prirodni antibiotik" prepun je sumpora koji podstiče rad jetrenih enzima i tako pomaže telu da izluči otrove. Luk takođe ima dosta alicina i selena - dva prirodna čistača jetre.

2. Citrusno voće

Limun, limeta i grejpfrut izvrsni su saveznici u procesu čišćenja jetre. Oni sadrže visoke doze vitamina C koji stimuliše rad jetre.

3. Kupus

Slobodno koristite i domaći kupus, jer je ova zeljasta namirnica odlična čistačica jetre. Zato bezbrižno uživajte u ovoj namirnici - svežoj ili ukiseljenoj na prirodan način. Njami, sarmeee!

4. Jabuke

Ne zaboravite na grickanje ovog bogatog izvora pektina i drugih esencijalnih elemenata zaslužnih za izbacivanje otrova iz tela kroz digestivni trakt.

5. Zeleno lisnato povrće

Jedite spanać, blitvu i drugo lisnato povrće bogato hlorofilom, jer ono neutrališe teške metale, pesticide i hemikalije koji inače usporavaju rad jetre.

6. Cvekla i šargarepa

Pripremite salatu, supu ili ukusan prilog jelu od ovog povrća, jer je prepuno biljnih flavonida i beta karotena koji unapređuju rad jetre.

7. Orasi

Jedite orahe jer ovi plodovi sadrže aminokiseline koje pomažu jetri da se reši amonijaka. Ovi orašasti plodovi bogati su i dobro poznatim jetrenim pomoćnicima - omega 3 masnim kiselinama.

8. Maslinovo ulje

Ne odričite se masnoća, ali birajte one zdrave izvore poput maslinovog ulja, koji telu osiguravaju tekuću bazu za apsorpciju štetnih materija u telu, kao i njihovo izbacivanje iz organizma.

2024 © - Vesti online